май 10, 2024

Как Microsoft пропиля 7,6 милиарда долара с покупката на Nokia преди 10 години

Измина десетилетие, откакто Microsoft направи едно от най-катастрофалните придобивания в историята на технологиите и закупи закъсалия бизнес с телефони на Nokia за внушителните 7,2 млрд. долара.

Сделката трябваше да помогне на Microsoft да се утвърди на бързо развиващия се пазар на смартфони, доминиран от iOS на Apple и Android на Google. Вместо това тя се оказа епичен провал, който ИТ-гигантът от Редмънд в крайна сметка отписа като огромна данъчна загуба.

Историята започва около 2010 година, когато Nokia – някогашен титан в производството на мобилни телефони не успява да се справи със своите съперници от Силициевата долина. Финландската компания е пионер в много мобилни технологии, но закъснява с появата на смартфоните. Нейната остаряла операционна система Symbian не можеше да се сравнява с елегантните iOS и Android, който задвижваха iPhone и най-новите устройства с Android.

Като отчаян ход от страна на Microsoft, в управителният съвет на Nokia бе заменен финландския главен изпълнителен директор със Стивън Елоп, канадски мениджър от Microsoft. Почти веднага Елоп взе решение да се откаже от Symbian и да заложи бъдещето на Nokia на платформата Windows Phone на Microsoft. Нещата не вървяха добре за Symbian – операционната система беше известна с това, че трудно се пишат приложения за нея.

Фаталната грешка на Nokia беше, че не се насочи към Android, или че може би не се отказа от проекта с отворен код „Maemo„.

И все пак в тази обосновка имаше и логика. Nokia имаше глобална дистрибуция на хардуер, а Microsoft можеше да осигури софтуера, но имаше и един фатален недостатък – Windows Phone беше широко рекламиран като невзрачна операционна система, която не изглеждаше много изгодна за разработчиците на приложения. Защо да си правят труда да разработват за трета платформа, след като iOS и Android вече се справят толкова добре?

До 2013 гoдина Microsoft решава да купи изцяло бизнеса с телефони на Nokia, като същевременно предоставя на останалата компания Nokia широки патентни права. Цената от 7,6 млрд. долара осигурява на Nokia паричен приток, но мнозина видяха, че Microsoft е платила прекалено много за актив, който бързо е остарял.

// СВЪРЗАНИ СТАТИИ:

Придобиването връща Елоп обратно в Microsoft като нов ръководител на подразделението за устройства, но той не издържа дълго след смяната на главния изпълнителен директор на Microsoft от Стив Балмър на Сатя Надела през 2014 година. Надела осъзнал, че мобилната стратегия е неуспешна и бързо започна да я ликвидацията ѝ.

През юли 2015 година Надела обяви, че Microsoft „отписва“ сумата от 7,6 млрд. долара от придобиването на Nokia и закрива 7800 работни места, предимно в подразделението за телефонен хардуер. Това беше едно от най-големите подобни „отписвания“ в корпоративната история.

Сделката с Nokia беше представена като предоставяне на активи на Microsoft, за да се превърне в компания за „устройства и услуги“. Вместо това тя просто показа колко много е изостанал Microsoft в надпреварата при мобилните устройства.

Под ръководството на Надела Microsoft се насочи към облачните технологии, но 10 години по-късно провалът на Nokia напомня, че дори гигантите могат да се провалят, когато не успеят да се справят с бързо променящия се пейзаж в света на технологиите.

source

Сподели: