септември 15, 2023

Калифорния прие закон, гарантиращ наличието на части за смартфоните в продължение на 7 години

Калифорния стана третият щат, приел закон за правото на ремонт на електрониката. На 12-ти септември Сенатският законопроект 244 бе приет с 50-0 гласа в Асамблеята на щата Калифорния. Законопроектът бе приет и от Сената на Калифорния през май с 38-0 гласа. Сега законопроектът е насочен към окончателно съгласуване в Сената, преди да се отправи към бюрото на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм.

По този начин Калифорния следва стъпките на Минесота и Ню Йорк. И двата щата през миналата година одобриха подобно законодателство за правото на ремонт. Калифорнийският законопроект обаче се отличава с това, че изисква от компаниите да разширят достъпа до материалите за ремонт като части, инструменти, документация и софтуер за по-дълъг период от време. Законопроектът очертава три години за продукти, струващи от 50 до 99,99 долара, и седем години за продукти с цена 100 долара или повече. Законопроектът ще обхване електрониката и уредите, произведени и продадени след 1 юли 2021 г.

Макар че калифорнийският законопроект не е първият, той е значим с факта, че това се случва в Калифорния. Там не само са базирани повечето големи технологични компании, но Калифорния е и един от най-населените щати в САЩ. Каквито и законодателни тенденции да започнат в Калифорния, те обикновено се разпространяват в цялата страна.


source

Сподели: