юли 21, 2023

Китайската полиция арестува 22 души продавали използвани видеокарти като нови

Китайската полиция в окръг Бинчън на град Бинджоу извърши обиски и арести, свързани с дейността на фабрика за „подмладяване“ на видеокарти.

Служителите на фабриката са почиствали използваните графични карти и са ги опаковали в нови кутии. По-късно те са били продавани като чисто нови на максимална цена.

Фабриката се е занимавала основно с видеокарти, които са били използвани за добив на криптовалути. В допълнение към почистването графичните карти са били преетикетирани, като един бранд е бил представян за друг.

Проблемът с този хитър трик е, че видеокартите след „подмладяването“ не издържат много дълго – след съвсем кратък период от време купувачите забелязват, че графичният им ускорител е фалшив. Това може да се разбере по твърде високите температури при натоварване и по артефактите на екрана на монитора. Но в редица случаи графичната карта просто умира и спира да работи седмица или две след покупката. В този момент измамата излиза наяве, тъй като купувачът разбира, че няма да бъде осигурена техническа поддръжка или ремонт, а закупената графична карта очевидно е била изцяло изстискана.

В тази незаконна дейност са участвали значителен брой хора, които са купували употребявани графични процесори, почиствали са ги, тествали са ги и са ги преопаковали под друга марка. Интернет изданието videocardz добавя, че тези стоки могат да се появят на уеб сайтовете на търговците на дребно в САЩ, както и навсякъде другаде по света. Навярно и в България.

В резултат на акцията китайската полиция е арестувала общо 22 души, участващи във фабриката. Седем от тях са подведени под наказателна отговорност. Стойността на фалшивите графични карти, включени в случая, се оценява на около 2 млн. долара.


source

Сподели: