юли 17, 2023

Китайската Denglin Technology ще произвежда GPU, съвместими с технологията NVIDIA CUDA

Базираният в Шанхай стартъп Denglin Technology, който е разработчик на GPU, получи финансиране от Китайския интернет инвестиционен фонд (CIIF), създаден с подкрепата на Държавната администрация за киберпространство на Китай (CAC) и Министерството на финансите на КНР. Средствата ще позволят на компанията да ускори производството и комерсиализацията на съвместимите с CUDA и OpenCL графични процесори, способни да се конкурират с продуктите на NVIDIA.

Denglin планира да развие цялата си продуктова линия, включително да ускори стартирането на масовото производство на своите водещи GPU от следващо поколение Goldwasser, които са предназначени основно за използване в приложенията с изкуствен интелект. Отбелязва се, че Goldwasser — това е първият в Китай GPU корпоративен клас, успешно използван в широкомащабните търговски приложения.

Една от особеностите на GPU Goldwasser е архитектурата Denglin GPU +, която ви позволява да внедрите софтуерно дефинирана хетерогенна изчислителна технология върху кристал. Най-интригуващото е, че компанията претендира за директна съвместимост със софтуерните CUDA архитектури на NVIDIA. По този начин държавното финансиране може да се използва за създаване на конкуриращи се с NVIDIA CUDA фреймуъркове. Разбира се, все още не е ясно дали Denglin може да създаде достатъчно конкурентен чип, за да сложи край на доминацията на NVIDIA на пазара на AI GPU, но компанията със сигурност има тази амбиция.

Основателите на Denglin Technology Ли Цянуен (Li Jianwen) и Ван Пинг (Wang Ping) са завършили университета Синхуа, докато Янг Джиян (Yang Jian), вицепрезидент по глобалните операции, преди това е заемал подобна позиция в глобалната верига за доставки на Huawei. С богат опит в разработването и комерсиализацията на GPU, Denglin има седем центъра за научноизследователска и развойна дейност в различни градове, включително Чънду и Ханджоу. Компанията е сред 13-те най-добри разработчици на GPU в Китай.

Според най-новите данни, глобалният пазар на GPU е струвал $33,47 милиарда през 2021 г. и се очаква да достигне $477,37 милиарда до 2030 г., поради нарастващото търсене от страна на професионалните потребители, геймъри и ентусиасти. Същевременно, AI вече дава значителен принос за развитието на този пазар.

Навлизането на Denglin Technology на арената на графичните процесори има значителен потенциал да промени глобалния пазар на GPU. Поддръжката от страна на китайското правителство, съчетана с уникална стратегия за съвместимост с CUDA, прави Denglin сериозен конкурент на NVIDIA.


source

Сподели: