юни 30, 2023

Китайските конкуренти се доближават до лидера на TV-пазара Samsung

Към Samsung Electronics, която оглавява световния телевизионен пазар за 17-та поредна година, се доближават китайските конкуренти. Това пишат наблюдатели на корейското издание Business Korea, позовавайки се на скорошно проучване на аналитичната агенция TrendForce.

Въпреки че второто тримесечие на 2023 г. едва приключва, експертите вече публикуваха прогнозите си за глобалните доставки на телевизори за посочения период. Предполага се, че през април-юни производителите на телевизори са пуснали около 46,63 милиона устройства, подобрявайки резултата от първото тримесечие със 7,5%.

Според TrendForce 43,37 милиона телевизора са навлезли на световния пазар през януари-март. Сравнението с данните за миналата година показва ръст от 2 процента. Това е първото годишно увеличение за последните седем тримесечия, което показва нормализиране на нивото на запасите след дълъг период на тяхното намаляване, подчертават анализаторите.

Експертите виждат основната причина за нарастването в повишената активност на марките от Китай във връзка с юнския шопинг-фестивал ″618″, който се провежда в Китай всяка година на 18 юни. Това се доказва и от обема на доставките от страна на китайските производители. TrendForce смята, че през април-юни китайските компании Hisense и TCL са доставили съответно 7,25 и 6,2 милиона телевизора по целия свят. Това е с 21,2% и 19,7% по-високо от резултатите им през предходното тримесечие, а ръстът на годишна база е съответно 33,3% и 21,6%. Експертите отбелязаха, че представянето на Hisense е най-впечатляващото в класацията на водещите телевизионни марки.

Независимо от това, Samsung Electronics остава лидер на пазара, като анализаторите оценяват тримесечните доставки на нейните телевизори на 8 милиона единици. Компанията обаче регистрира тримесечен и годишен спад в доставките от 13% и 4,8%, което показва нарастващ конкурентен натиск върху корейския доставчик.

Подобна е ситуацията и с друг представител на Южна Корея – LG Electronics. Очаква се през второто тримесечие компанията да достави малко под 5 милиона телевизора, намалявайки доставките с 12,3% и 6,7% спрямо предходното тримесечие и миналата година.

Сред първите пет марки телевизори е Xiaomi, която е пуснала 2,99 милиона телевизора. Други производители са доставили малко по-малко от 18 милиона устройства през април-юни.

С поглед към бъдещето TrendForce очаква по-нататъшен ръст на доставките на телевизори през третото тримесечие. Доставките трябва да се увеличат с 13,5% в сравнение с второто тримесечие и да достигнат 53 милиона единици. Експертите обаче предупредиха, че потребителското търсене продължава да бъде ограничено от високата инфлация и повечето потребители предпочитат да купуват по-евтини модели. Следователно, през последното тримесечие на 2023 г. ръстът на световния телевизионен пазар може да се забави до 4,5%, като се вземат предвид доставките през октомври-декември, за които прогнозите са 55,13 милиона единици.


source

Сподели: