юни 17, 2023

Китайските производители на чипове масово привличат работници от Южна Корея

Необходимостта от преодоляване на пропастта в полупроводниковата индустрия от световните лидери за кратко време тласка китайските компании активно да наемат технологии и човешки ресурси. Според Business Korea, напоследък се наблюдава рязко увеличение на броя на обявите за работа в южнокорейските издания, публикувани от китайски работодатели. За изтичането на технологии, представляващи особено значение за корейската икономика, в тази страна се предвижда наказателна отговорност.

Още през 2015 г., както припомня източникът, китайските власти приеха програма в областта на индустриалното производство, която е достатъчна за два петгодишни периода. В полупроводниковата индустрия Китай очаква да достигне ниво на самодостатъчност в ключови компоненти от 70% до 2025 г. До края на тази година, според китайските експерти, националната полупроводникова индустрия ще има нужда от 760 000 специалисти. Спрямо 2020 г. броят им трябва да се увеличи с над 40%.

Китайските производители ще бъдат принудени да започнат търсене на специалисти в производството на технологично оборудване и консумативи. Санкциите, наложени от Съединените щати в началото на миналия октомври срещу полупроводниковата индустрия на Китай, само ще увеличат нуждата на страната от заместители на импорта. Въпреки че южнокорейският закон криминализира неразрешеното прехвърляне на важни промишлени технологии към трети страни, съдебната практика показва, че повечето разследвания на подобни случаи завършват с условни или оправдателни присъди. Но в Тайван допълнителни законови мерки, приети през 2021 г., помагат за защитата на местните производители от привличане на персонал от китайските конкуренти. Може да се наложи корейските производители да настояват за подобни промени в местните закони, за да предотвратят изтичането на мозъци към Китай.


source

Сподели: