юли 6, 2023

Китайски изкуствен интелект само за 5 часа самостоятелно разработи централен процесор

Способността за проектиране – да се създават артефакти, които отговарят на дадени изисквания и изпълняват определени функции – отличава хората от животните и машините. Поне досега. Счита се, че без тази способност интелигентните машини не могат да конструират каквото и да било сами без човешка помощ. Въпреки това, създаден в Китай изкуствен интелект успява самостоятелно да проектира процесор. Да, засега той не е от най-производителните, но работи и задачата му е отнела само 5 часа. Това е около 1000 пъти по-бързо, отколкото е необходимо на екип от хора-инженери.

Въпреки че машините с изкуствен интелект вече демонстрират способността си да проектират нови материали, протеини и компютърни програми, областта за решаване на проблеми при създаването на такива обекти е сравнително малка, така че въпросът „Могат ли машините да проектират като хората?“ остава открит. За да проучи границите на възможностите на изкуствения интелект, екип от специалисти от редица институти на Китайската академия на науките започна проект за обучаване на изкуствен интелект на уменията за проектиране на процесори. По-конкретно, той си е поставил за цел да проектира нещо полезно за самия себе си – централния процесор, мозъка на компютъра, един от най-сложните технологични обекти, създадени от хората.

На новия китайски AI се е наложило да генерира системната двоична логика, представен във вид на Binary Speculation Diagram (BSD). Изкуственият интелект не е получил дори и един ред програмен код, като всичката работа се базира на външни наблюдения.

За мониторинг на точността и ефективността са използвани инструменти за оценка, базирани на метода Монте Карло и разстоянието между булевите вектори, пише The Verge.

Резултатът е процесор, базиран на архитектурата RISC-V. Тестовете показаха, че той поддържа всички операционни системи базирани на Linux дистрибуциите. Производителността му е на нивото на процесора Intel 80486SX – четвъртото поколение чипове, което се използваше в персоналните компютри от 90-те години на миналия век.

Но най-важното е, че цикълът на разработване, както съобщават китайските експерти и медии, е отнел около хиляда пъти по-малко време – само пет часа. Това е един съвсем нов подход, който може да бъде значително усъвършенстван с помощта на допълнително обучение на новия китайски изкуствен интелект.

„Това е първият в света централен процесор, проектиран от изкуствен интелект. Той разширява границите на машинния дизайн и е неоспоримо доказателство за способността на ИИ да проектира наравно с хората“, пишат авторите. „Показахме също, че нашият подход ни дава възможност да започнем от нулата не само общата архитектура на фон Нойман, но и по-фината оптимизация на архитектурата, което хвърля светлина върху самостоятелното развитие на машините“.


source

Сподели: