октомври 12, 2023

Китайски квантов компютър с 255 кубита демонстрира невъобразима мощ

Специалисти от Китайския университет за наука и технологии обявиха за пробив в решаването на свръхсложна математическа задача с помощта на нов фотонен квантов компютъртой се е справил с нея за милионна част от секундата. Най-бързият съвременен суперкомпютър – американският Frontier – би имал нужда от 20 милиарда години, за да реши задачата.

Първата машина от серията Jiuzhang е създадена през 2020 г. от екипа на Пан Джианвей, водещ изследовател в китайската национална квантова програма. Тя използва частици светлина като носители на единици информация – кубити. Първата версия е със 76 кубита, втората – със 113, а в третата версия Пан и колегите му увеличават броя на кубитите до 255.

Учените са използвали Juzhang-3, за да решат сложен проблем, основан на вземането на проби от Гаусови бозони, което имитира поведението на фотоните, преминаващи през лабиринт от кристали и огледала. Първоначално предложеният проблем е бил лишен от практическа стойност, но последните изследвания показват, че дискретизацията на бозони може да бъде полезна в криптографията, пише изданието SCMP.

При експеримента Jiuzhang-3 решава тази задача от най-висока степен на сложност за една милионна част от секундата. Най-бързият класически суперкомпютър Frontier, създаден в САЩ през 2022 г. и обявен за най-мощния в света, би се нуждаел от 20 милиарда години, за да я реши.

Въпреки бързината им при решаването на определени видове задачи, квантовите компютри едва ли ще заменят класическите в обозримо бъдеще. Както заяви през 2019 г. пионерът в областта на квантовите компютри Питър Золър, въпреки напредъка на малките квантови компютри с десетки кубити, за да станат те практически приложими, е необходим пробив в коригирането на грешките. През 2021 г. Панх заяви, че екипът му е „на четири или пет години разстояние“ от постигането на необходимата корекция на грешките в квантовите компютри.


source

Сподели: