май 16, 2024

Китайците създадоха сериозни проблеми на руските производители на електроника

Според данните на руското издание „Комерсант“, поради проблеми с плащането на компоненти от Китай, руските производители на електроника са принудени да търсят китайски посредници, работещи в Русия, за да разрешат проблема с плащането. Експертите отбелязват нарастване на търсенето на такива услуги и прогнозират повишаване на цените на електрониката, както и възможен недостиг на всякакви електронни компоненти.

Според Виталий Манкевич, председател на общоруската обществена организация РАСПП, броят на запитванията от руски разработчици за намиране на китайски посредник за плащане на електрониката се е увеличил пет пъти през последния месец. RASPP разполага с механизъм за извършване на плащания, който понякога дава възможност за заплащане на електронни компоненти.

Роман Прохоров, ръководител на управителния съвет на Асоциацията за финансови иновации (АФИ), заяви, че тъй като китайските банки отказват банкови преводи от Русия поради заплахата от санкции, руските компании са принудени да се обръщат към услугите на посредници, чиито комисиони могат да достигнат 3-5%. Това от своя страна води до увеличаване цената на крайния продукт. Някои компании са успели да платят за компонентите преди блокирането на плащанията и имат запаси, но тези, които не са успели да го направят, могат да се сблъскат с недостиг на компоненти и последващ недостиг на оборудване на пазара в близко бъдеще.

source

Сподели: