юли 13, 2023

Китай залага на чиплетите, за да оцелее след санкционната блокада на САЩ и ЕС

Пекин активно използва чиплет технологията за разработване на изкуствен интелект и автомобили с автопилот.

Чиплетите (продукт за ускорено производство на чипове) са от особено значение за Китай, предвид ограниченията върху оборудването за производство на процесори, пише Reuters. С тяхна помощ Китай с ускорени темпове се опитва да се противопостави на ограничаването на доставките на пълноформатни процесори от САЩ и забраната за продажба на литографско оборудване от Холандия и Япония.

Какво представляват чиплетите?

Грубо казано, това е ефективен начин за пакетиране на групи от малки полупроводници в един мощен „мозък“, който може да се използва навсякъде — от центрове за данни до ежедневни джаджи. Чиплетите или малките чипове могат да бъдат малки като песъчинка или малко по-големи от нокът и след това обикновено се комбинират в един клъстер, наречен “разширена опаковка“.

Тази технология се използва все повече от ИТ-гигантите в стремежа да направят транзисторите възможно най-миниатюрни. Свързването на микросхемите плътно една към друга може да помогне за създаването на по-мощни системи, без да се намалява размерът на транзистора, тъй като няколко микросхеми могат да работят като един “мозък“.

Между другото, линията компютри от висок клас на Apple използва чиплетна технология. От нея активно се възползват и такива гиганти като Intel и AMD.

Китай още преди налагането на санкциите започна да купува тази технология от САЩ, пише Reuters. Като пример, агенцията цитира продажбата на американския стартъп zGlue на компанията Chipuller от Шенжен, Китай още през 2021 г.

Защо чиплетите са важни за Китай?

Технологията за бързо опаковане на много малки процесори в една схема позволява на Китай да се справи без съвременните чипове на NVIDIA, които са необходими за развитието на изкуствения интелект. Както знаете, САЩ забраниха на своите технологични гиганти да доставят най-новите си разработки в Китай. Дори доскоро разрешените “урязани“ графични процесори NVIDIA A800 и H800 попаднаха под санкциите.

С предишни придобити технологии и патенти Китай все още може да разработва 3D-стекинг или друга технология за чипсет, за да заобиколи тези ограничения“ — каза Чарлз Ши, анализатор по чиповете в брокерската компания Needham. „Това е наистина умна стратегия и със сигурност ще работи“ — подчерта експертът.

Според обзора на Reuters, през последните години китайските власти повече са споменавали чиплетите до 2021 г. Съобщава се още, че в най-малко 20 политически документа на местно и централно правителство това се споменава като част от по-широка стратегия за разширяване на възможностите на Китай в „ключовите и напреднали технологии“.

Чиплетите като спасението на китайската ИТ-индустрия

Важно е да се отбележи, че за разлика от ясните санкции като забрана за доставка на процесори и литографско оборудване, Съединените щати не забраняват продажбата на чиплети. Ето защо не може да се каже, че Китай има големи проблеми със закупуването на тази технология или патенти от Запада, въпреки че местните власти се опитват по всякакъв начин да „поставят пръти в колелата“.

Конгресменът Майк Галахър, влиятелен депутат, чиято избрана комисия за Китай настоява администрацията на Байдън да заеме по-твърда позиция спрямо Китай, каза пред Ройтерс, че продажбата на zGlue в САЩ през 2021 г. подчертава „спешната необходимост от реформиране на CFIUS“ – органът, отговорен за анализ и издаване на разрешения за придобиване на американски патенти от чуждестранни компании.

В момента, според Dongguan Securities, около една четвърт от световния пазар за „разширено опаковане“ на чиплети е в Китай. Има всички основания да се смята, че в този сегмент се очакват нови големи китайски инвестиции.

Най-голямото предимство на Китай в този сегмент е, че тези чиплети могат да бъдат конфигурирани според нуждите на всеки клиент „буквално в рамките на три до четири месеца“ – казва председателят на Chipuller Янг Менг. При правилните условия чиплетите биха могли да спасят Китай от технологичните санкции на САЩ, казва Янг.

Между другото, Chipuller не е единствената компания, използваща чиплет-технологията. Подсанкционният Huawei също напоследък активно подава патенти за чиплети. Миналата година Huawei публикува повече от 900 патентни заявки и грантове, свързани с чипсетите, което е 30 пъти повече от 2017 г.


source

Сподели: