юли 21, 2023

Китай не иска търговска или технологична война със САЩ, но Пекин със сигурност ще отговори на санкциите

Посланикът на Китай във Вашингтон предупреди, че Пекин ще предприеме ответни мерки срещу САЩ. По време на Форума за сигурност в Аспен Сие Фън ( Xie Feng) заяви, че Китай „не може да остане безмълвен“, докато САЩ налагат санкции и контрол върху износа, които ще затруднят снабдяването на Китай с модерни чипове и технологии.

„Китайското правителство не може просто да бездейства“, каза Сие на форума за сигурност. – Няма да провокираме, но и няма да отстъпим пред провокацията. Така че Китай определено ще отговори“.

САЩ намаляват инвестициите си в китайските компании, които работят в области като полупроводници, квантови изчисления и изкуствен интелект. Контролът върху износа също се актуализира, за да се затворят някои пропуски и да се затрудни продажбата на полупроводници в Китай от компании като Nvidia.

Пекин наскоро отвърна на удара, като наложи забрана за закупуване на чипове за памет на Micron Technology от китайски компании. Пекин също така заяви, че ще ограничи износа на редки метали, използвани за производството на полупроводници, от съображения за национална сигурност.

„Не искаме търговска или технологична война“, допълни Сие. „Искаме да се сбогуваме не само с Желязната завеса, но и със Силициевата завеса“.

Китай постепенно започна все по-добре да се справя без американските технологии и на този фон печалбите на китайските производители на оборудване на чипове се удвоиха.


source

Сподели: