април 29, 2024

Китай отваря достъпа до квантов чип с 504 кубита

Китай се стреми да ускори научните открития и да достигне ново ниво на изчислителната техника.

Китайската академия на науките предаде на QuantumCTek свръхпроводящ квантов изчислителен процесор с 504 кюбита. С това се поставя рекорд по брой кубити на свръхпроводящ квантов чип в Китай.

Чипът Xiaohong е предназначен за валидиране на система за измерване и контрол на килокубити, разработена независимо от QuantumCTek. Системата за измерване и контрол, заедно с чипа за квантови изчисления, са ключови хардуерни елементи на квантовите компютри. Според Академията на науките подобна система оказва значително влияние върху цялостната производителност на квантовите компютри.

Очаква се ключовите показатели на чипа, включително продължителността на живота на кубитите, показателят Gate Fidelity и дълбочината на квантовата схема, да съответстват на нивата на производителност на водещите международни платформи за квантови изчисления. Като например IBM.

Основната цел на чипа е да улесни разработването на мащабируеми системи за измерване и контрол на квантовите компютри. А не стремеж към увеличаване на изчислителната мощност или постигането на квантовото превъзходство.

Разработените от китайски учени през 2021 г. системи за квантови изчисления Jiuzhang 2.0 и Zuchongzhi 2.1 вече осигуриха на Китай световно лидерство в постигането на квантово превъзходство> това става в 2 основни технологични области. Фотонни квантови изчисления и свръхпроводящи квантови изчисления.

Освен това Quantum Group (подразделение на China Telecom) обяви, че си партнира с QuantumCTek за разработване на квантов компютър, базиран на новия чип Xiaohong. Потребителите от целия свят ще могат да получат достъп до новия квантов компютър. Това става чрез облачната платформа за квантови изчисления на Quantum Group.

Наличието на тази технология ще позволи на изследователи от различни области да работятмного по-ефективно. При това по практически значими проблеми и алгоритми. Същевременно ще ускори внедряването на квантовите изчисления в реални сценарии.

По-рано QuantumCTek, която е специализирана в областта на квантовите информационни технологии, предложи пионерски подход към киберсигурността на данните в облака. Специалистите използват квантови случайни числа като ключове за криптиране, което повишава нивото на защита на данните от квантовите компютри.

source

Сподели: