септември 16, 2023

Китай отрича забраната на iPhone, но „дяволът е в детайлите“

Китайското правителство изясни медийните твърдения, че продажбата на iPhone ще бъде забранена за услугите на държавната администрация. На пресконференция тази сряда говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг обясни, че в настоящия момент „Китай не е издавал закон, наредба или политически документ, който да забранява закупуването и използването на смартфони от чуждестранни марки като iPhone на Apple“.

Но тогава първоначалният въпрос не беше свързан с твърда забрана на продуктите на Apple; първоначалният доклад се отнасяше до „меката“ забрана за използването на всякакви технологии на Apple на правителствено ниво. В доклада се допълва, че заповедите са издадени от „началници“.

Подобно решение няма съвсем същата сила като пряката забрана за продажба и използване (в съответствие със забраната на САЩ и Португалия за използване на 5G оборудване на Huawei в съществуващата и бъдещата инфраструктура), но те работят по същия начин.

Но обикновено „дяволът се крие в детайлите“ (особено по отношение на политическите решения и официалните съобщения). По-конкретно, Мао Нинг добави, че макар да не са приети закони за забрана на продажбите на iPhone, загрижеността на страната за сигурността и информационната сигурност са от първостепенно значение за решението на Китайското правителство.

След това говорителят добави:

„Въпреки това, наскоро забелязахме съобщения в медиите за проблеми със сигурността, свързани с iPhone. Китайското правителство отдава голямо значение на кибер и информационната сигурност и третира китайските и чуждестранните компании като равнопоставени. Надяваме се, че всички компании за смартфони, опериращи в Китай ще спазват стриктно китайските закони и разпоредби.“

Държавите могат да използват като оръжие политическите решения на световния пазар – вижте постоянните обратни връзки между САЩ и Китай. При това често срещано явление е забраната за достъп на смартфони до определени места или централни правителствени служби по целия свят – но те рядко се отнасят до конкретна марка и са съсредоточени върху възможностите на смартфоните, а не върху съмненията за конкретна софтуерна или хардуерна реализация.

На този етап предстои да видим какво точно ще произтече от тази новина. Държавите и институциите могат да повлияят на технологичното внедряване по множество начини, без да пресичат съществуващата бюрокрация. Като един от най-значимите пазари на Apple, Китай би трябвало да е червен флаг. Китайската икономика е една от най-здравите в света по отношение на баланса на вноса и износа.

Струва си също така да се помни, че забележките на говорителя относно потенциалните опасения за киберсигурността отварят прозорец към по-твърд подход към продуктите на Apple в рамките на правителството.


source

Сподели: