април 25, 2024

Кои са очакваните през 2024 г. сгъваеми смартфони: ето и моделите

Сгъваемите телефони стават все по-популярни и този тренд трябва да продължи с наближаването на средата на годината. През следващите месеци ще бъдат пуснати няколко нови сгъваеми телефона от различни компании.

Независимо дали сте привърженик на Samsung, Google, OnePlus или Motorola, всеки от тях трябва да пусне сгъваем телефон тази година. Ето кратко описание на всеки модел, който вероятно ще бъде представен през 2024 г.

Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsung е лидер на пазара на сгъваемите телефони, откакто се появи на пазара преди пет години. За разлика от серията Galaxy Z Fold, линията Galaxy Z Flip винаги се отличава с минималистичен дизайн. Това трябва да продължи и с Galaxy Z Flip 6, който се очаква да бъде анонсиран и пуснат още това лято.

Подобно на предишните модели Galaxy Z Flip, шестото поколение се очаква да разполага с вертикално сгъваем дизайн. В прибрано състояние телефонът се побира в джоба. Когато е разгънат, големият дисплей ви позволява да сърфирате в интернет, да играете игри и др.

За Galaxy Z Flip 6, Samsung може да използва по-издръжлив сгъваем екран, наречен Ironflex. Въпреки че се знае малко за технологията зад този материал, се говори, че подобрява защитата от проникване на прах в сложните устройства.

Подобно на Galaxy Z Flip 5, моделът от 2024 г. трябва да разполага с 6,7-инчов основен екран. Говори се обаче, че размерът на капака ще се увеличи до 3,9 инча от 3,4 инча. Вътре телефонът трябва да използва същия чип Snapdragon 8 Gen 3, който се намира и в серията Galaxy S24, включително и в Galaxy S24 Ultra, както и поне 8 GB RAM с 256 GB вътрешна памет или повече.

Изненадващо, Galaxy Z Flip 6 може да получи значително подобрена 50MP основна камера (от 12MP), обещаваща ново ниво на фотография. Подробностите за неговата ултраширокоъгълна камера обаче засега се пазят в тайна.

Говори се, че Galaxy Z Flip 6 е малко по-дебел от своя предшественик, което предполага по-голяма батерия и на свой ред по-продължително време за работа с едно презареждане.

Samsung Galaxy Z Fold 6

Подобно на своя предшественик, Galaxy Z Fold 5, предстоящият Galaxy Z Fold 6 се очаква да носи всички функции, които са му спечелили репутацията на един от най-желаните сгъваеми телефони на пазара.

Една от областите, в които може да настъпят значителни промени — това е съотношението на новия телефон, което е обект на дискусия сред потребителите на Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Fold 4 и Galaxy Z Fold 5. Ако бъдат приложени, тези промени биха могли да доведат до уголемяване на външния и вътрешен дисплей, което ще подобри потребителското изживяване.

Има противоречиви слухове относно размера на екрана в новия телефон. Според някои източници, той може да бъде с размери 6,4 инча, което е малко по-голямо от 6,2 инча на Galaxy Z Fold 5, а съотношението на страните ще се промени от 23,1:9 на 20:9. Други източници обаче сочат, че Samsung може да се спре на 6,2-инчов дисплей. В същото време се очаква вътрешният екран на телефона да остане 7,6 инчов.

Подобно на Galaxy Z Flip 6, Galaxy Z Fold 6 трябва да притежава чипа Snapdragon 8 Gen 3, но вместо 8 GB RAM, ще видим поне 12 GB RAM и до 1 TB вътрешна памет.

Съществуват и различни слухове относно камерата на Galaxy Z Fold. Някои източници, например, смятат, че Samsung ще подобри сензора на основната камера до 200 MP, което отговаря на спецификациите на Galaxy S24 Ultra. Други твърдят, че не трябва да се очакват значителни промени.

И накрая, все още е твърде рано да се каже дали Galaxy Z Fold 6 ще получи значително подобрение в спецификациите на батерията. Настоящият модел е оборудван с батерия от 4400 mAh; а в новия модел този показател може да се увеличи до 4600 mAh. Подобрената енергоефективност на Snapdragon 8 Gen 3 може да означава по-добър живот на батерията за новия Galaxy Z Fold.

Samsung Galaxy Z Fold 6 Ultra

Ако не сте развълнувани от очакваните спецификации на Galaxy Z Fold 6, тогава за Galaxy Z Fold 6 Ultra може да си струват. За първи път чухме за това устройство по време на изложението Mobile World Congress през февруари тази година. Ако слуховете са верни, пускането на модела Galaxy Z Fold “Ultra” ще бъде първият път, когато Samsung ще пусне два Z Fold смартфона в една и съща година.

Освен слуховете, които се появиха на MWC, малко се знае за това устройство. Въпреки това, ако Samsung следва същата ценова стратегия като серията Galaxy S, Galaxy Z Fold 6 вероятно ще има по-малко подобрения във функциите и ще струва по-малко от Galaxy Z Fold 6 Ultra. С други думи, ако Galaxy Z Fold 6 Ultra все още струва $1800, тогава цената на обикновения Z Fold 6 може да е по-ниска.

Очаква се още Samsung това лято да пусне и новите си модели Z Flip и Z Fold, както и в предишните години. Компанията обаче може да пусне новите модели и по-рано — през юни или юли. Причината за това може да са Олимпийските игри в Париж, които ще се проведат от 26 юли до 11 август. Това ще бъде чудесна възможност за рекламиране на новите смартфони по време на най-голямото спортно събитие на годината в света.

Google Pixel Fold 2

Google Pixel Fold 2, който може да бъде анонсиран още следващия месец, се очаква да има подобрения в дизайна и нови функции в сравнение с Google Pixel Fold от 2023 г.

Според изтеклите рендери, Pixel Fold 2 ще получи значителни промени в дизайна. Типичният панел на Pixel камерата ще бъде заменен с правоъгълна форма и два реда черни отвори във формата на таблетка отвън за разполагане на трите обектива и сензорите на камерата.

Външните и вътрешните размери на дисплея в Pixel Fold 2 също ще се променят. Екранът на капака ще бъде по-голям — 6,4 инча вместо 5,8 инча. Вътрешният екран също ще се увеличи от 7,8 на 7,9 инча.

Текущата серия Pixel 8 използва чипсета Google Tensor G3. Говори се обаче, че Pixel Fold 2 включва Tensor G4, което потенциално може да обърне нещата. Това може да доведе до повишена производителност на AI, увеличена оперативна памет и много повече, което интригува технологичните ентусиасти.

Все още не се знае нищо относно системата на камерата в новия Pixel Fold. Въпреки това, слуховете предполагат, че селфи-камерата този път ще се намира под дисплея и ще има различен сензор от 8MP камерата в първия Pixel Fold.

Не се очаква животът на батерията на Pixel Fold 2 значително да се промени. Настоящият модел разполага с 4821mAh батерия и новият модел трябва да предложи нещо подобно.

Миналогодишният Pixel Fold беше анонсиран на Google I/O през май, а плановете за пускането му през юни. Ако приемем, че Google следва подобен модел и тази година, официалният дебют на новия Fold може да се състои във вторник — 14 май по време на мероприятието Google I/O, и ще се появи в магазините към края на май или началото на юни.

OnePlus Open 2

Google не е единствената компания, която се очаква да пусне смартфон от второ поколение. Говори се също, че OnePlus Open 2 ще бъде пуснат на пазара до края на тази година. Въпреки това, за разлика от Google Pixel Fold 2, все още няма много информация за това устройство.

Миналата есен OnePlus Open беше представен с предимно положителни отзиви. Беше описан като „монолитен сгъваем“ с един малък недостатък – Flexion Hinge, който има както добри, така и лоши качества.

Ако приемем, че OnePlus следва примера, даден отдавна от него и други производители на телефони, OnePlus Open 2 трябва да получи промени в дизайна, подобрена система за камерите под марката Hasselblad — обновен чип и по-мощна батерия. Надяваме се също така да видим и подобрен рейтинг за устойчивост на вода и прах — област, в която OnePlus отдавна е критикуван за своите продукти. Освен тези надежди, все още няма слухове за устройството.

Motorola Razr Plus (2024)

Съвременният Motorola Razr Plus се смята за най-добрият флип-телефон на Motorola. Сред най-забележителните му особености са изключителната устойчивост на вода и прах, революционният капак на екрана и премиум производителността. Камерите му обаче се считат за средни и животът на батерията е ограничен до един ден, което може да бъде подобрено в бъдещите модели.

В момента не се знае много за Motorola Razr Plus (2024), но се очаква да бъде пуснат на пазара в началото на лятото, точно както модела от 2023 година. Флагманският телефон от висок клас на Motorola трябва да получи различни подобрения, както всички смартфони от ново поколение.

Motorola Razr (2024)

Евтиният, стилен и красив Motorola Razr (2023) не получи същото внимание като Motorola Razr Plus и същото вероятно ще се каже (или не) за предстоящия Motorola Razr (2024).

Настоящият модел на телефона е на разумна цена в сравнение с останалите функционални телефони. Той е лек и лесен за носене, поради компактния си размер. Телефонът има прилична камера, която може да задоволи нуждите ви от снимки за социалните медии. Освен това съществува и висока степен на защита от проникване на прах и влага, а батерията му се зарежда бързо. Той обаче няма постоянно включен екран и се нагрява при натоварена употреба.

Новата версия трябва да премахне някои или всички недостатъци на настоящия модел, като подобри най-добрите му характеристики. Подобно на Razr Plus, новият Razr се очаква това лято.

source

Сподели: