July 21, 2023

Кой е най-добрият начин за дългосрочно съхранение на данни?

Докато някои хора са имали лукса да пишат важни неща на каменни плочи, за съжаление повечето от нас имат нужда от запазване на данни, които надхвърлят десет реда текст. Така че какво е следващото най-добро нещо, което може да съхрани информацията ви в продължение на векове?

Значението на съхранението на информация

Лесно е да мислим за архивиране на информация като за нещо, за което трябва да се тревожат големите компании или важните хора. Но какво да правим, ако имате информация, която ще ви е необходима след десет или дори петдесет години? Ами ако трябва да запазите информация някъде за някого след 100 или повече години в бъдещето? Трябва ни добър начин за съхраняване на снимки или видео, например. Това са нашите спомени за поколенията.

Като цяло причините да искате съхранение на данни за дълъг период от време са много.

Може би имате някои стари документи или записи, които искате да предадете на бъдещите поколения, или може би трябва да съхранявате финансови документи и други необходими документи по правни причини.

Ключът към правилното съхраняване на информация в дългосрочен план е намирането на формат за съхранение, на който можете да се доверите, че ще издържи. Това може да означава използване на физически методи за съхранение, като например висококачествена хартия или филм, предназначени да издържат дълго време. Или пък цифрови варианти за съхранение, като например съхранение в облак или на външни дискове.

Предизвикателства при архивиране на данни за десетилетия или векове

Ако обмисляте да съхранявате цифрови данни за дълъг период от време, има няколко предизвикателства, за които трябва да сте наясно.

Първо, цифровите носители за съхранение като твърди дискове и SSD дискове могат да влошат състоянието си с течение на времето и в крайна сметка да се повредят. Това означава, че трябва да продължавате да правите нови копия на дългосрочните данни, преди устройствата за съхранение да се повредят.

Друго предизвикателство, което трябва да вземете предвид, е остаряването на файловите формати.

Някои файлови формати могат да остареят или да станат несъвместими с по-нов софтуер с напредването на технологиите. Това означава, че дори ако носителят ви за съхранение оцелее, може да няма устройства, които да го четат. А дори и да има такива, подробностите за файловите формати, които сте използвали за съхранение на тези данни, може да бъдат загубени. Тогава за какво запазване на данни говорим?

От друга страна, всеки път, когато правите прехвърляне на данни в по-нов формат, за да ги запазите за още няколко години, те могат да се влошат по някакъв начин, който няма да стане очевиден. А когато някой се опита да получи достъп до тях някой ден, вече ще е късно за реакция.

Хакери, зловреден софтуер и природни бедствия могат да застрашат съхраняваните данни.

Затова е важно да приложите строги мерки за сигурност, за да защитите информацията си и да съхранявате носителите в среда, която е безопасна за тези носители. Такава, която предлага дългосрочна стабилност. Поне ако искате последващото възстановяване на данни да е възможно.

Студено съхранение на данни срещу горещо съхранение на данни

На езика на запазването на информацията, „студеното“ съхранение се отнася до начина, по който се съхраняват данни с рядка нужда от достъп. Обикновено това са неща, съхранявани с цел спазване на изискванията или други необходими записи, които нямат отношение към ежедневната дейност.

Студеното съхранение често е офлайн, а носителите, съхраняващи данните, се съхраняват в изключено състояние. Най-често отделно от устройствата, които могат да четат данни в реално време. Ако данните се пазят в студено хранилище, това може да повлияе на спецификите на продължителността на тяхното съхранение.

До “горещите“ данни имаш постоянен достъп и обикновено се съхраняват на носители, които са винаги включени. Както може да се очаква, тези носители се износват при ежедневна употреба, така че не са подходящи за архивиране на данни и като резервно копие.

Най-добрите варианти за дългосрочно съхранение на цифров носител

Оптичните дискове с архивен клас, като M-DISC, са проектирани специално за дългосрочно съхранение на данни. За разлика от CD и DVD дисковете, те използват специален тип слой за данни, изработен от материали, които са устойчиви на деградация с течение на времето, включително на UV светлина и влага.

Тези дискове могат да издържат до 1000 години или повече – поне така твърдят различните производители.

Очевидно е, че е невъзможно това твърдение да бъде действително проверено, но те могат да направят обосновано предположение чрез тестване. Можем да отсъдим по това, че животът на покритието на CD и DVD дисковете технически е оценен на 100 години, но реално дисковете доста по-рано стават неизползваеми. Тестовете имат перфектни условия, което в реалния свят е невъзможно. Така че едва ли ще можем да разчитаме на 1000 години, но и няколко стотин е перфектно.

Магнитната лента се използва от десетилетия като надеждно средство за дългосрочно запазване и възстановяване на данни.

Тя е изключително издръжлива и може да се справи с екстремни температури и влажност. Освен това е сравнително евтина в сравнение с други варианти. Обикновено магнитната лента, съхранявана в хладилни помещения със стабилни условия на температура и влажност, може да издържи до 30 и повече години, а някои висококачествени магнитни ленти могат да издържат до 50 и повече години. Говорим за доказан и реален срок за съхранение.

Магнитните ленти обаче се нуждаят от специализирано оборудване за четене и запис на данни. Тази техника може да не издържи толкова дълго, колкото ви е необходимо, тъй като лентовото устройство е сложно механично устройство.

Механичните твърди дискове се използват от десетилетия като основно устройство за съхранение на файлове.

Те са надеждни, бързи и сравнително евтини. Въпреки това те не са предназначени за дългосрочно съхранение. Средната продължителност на живота на твърдия диск е едва 3-5 години. Ако решите да използвате HDD за дългосрочно съхранение, трябва редовно да създавате резервни копия на данните си и да подменяте дисковете на всеки няколко години. Иначе вашият бекъп може да се окаже несъществуващ.

SSD дисковете са по-бързи и по-надеждни от HDD дисковете.

Те обаче са по-скъпи и също не са предназначени за дългосрочно съхраняване на информация.

Средната продължителност на живота на SSD диска е около 5-10 години. Ако използвате SSD дискове за дългосрочно съхранение, също трябва да се уверите, че редовно създавате бекъп на данните си и подменяте дисковете на определен период от време. Ако SSD дискът не се включва периодично, той може да пострада от загуба на данни, тъй като от клетките на паметта му изтича електрическия заряд.

Последната възможност е съхранение на информация чрез облачни услуги

То обаче поставя отговорността за опазването на вашите данни в ръцете на трета компания като Google или Microsoft. Тези компании трябва да спазват стандартите за съхранение на данни, за да са сигурни, че данните ви са в безопасност, но това всъщност не е опция за наистина дългосрочно съхранение. Изредените неща в един случай и за един човек може да са предимство, а за друг – недостатък. Освен това няма гаранция, че въпросната компания ще съществува след десет, двадесет, петдесет или сто години.

Трябва да се отбележи, че така нямате физически достъп до данните. Можете да ги получите чрез онлайн трансфер. С две думи трябва да си изтеглите информацията. В зависимост от количеството и системата, по която правите бекъп на данните си, това може да се окаже много трудоемко занимание. От друга страна, синхронизирането в реално време, при промяна на информацията, може да се случи доста лесно.


source

Сподели: