юли 10, 2024

Компютрите с изкуствен интелект тази година ще представляват едва 3% от PC доставките

Големите играчи на пазара през следващите месеци се опитват да определят кои процесори и базирани на тях персонални компютри ще позволят локално ускоряване на изчисленията, свързани с работата на системите с изкуствен интелект. Експертите на IDC вярват, че тази година само 3% от доставените персонални компютри ще отговарят на критериите на Microsoft по отношение на AI PC.

Bloomberg се позовава на тази прогноза в своя публикация, добавяйки, че през следващите години напредъкът няма да бъде бърз. Например, през следващата година само 11,6% от новите компютри ще отговарят на такива критерии за производителност и едва в края на 2028 г. прагът ще бъде увеличен до 40,1%. Желанието на производителите на процесори да популяризират специализираните чипове само по себе си няма да бъде достатъчно, за да се увеличи популярността им. Трябва да има достатъчен брой приложения на популярните софтуерни платформи, които ефективно използват възможностите на тези процесори.

Както отбелязва Bloomberg, някои големи софтуерни разработчици все още не бързат да оптимизират своите приложения за новите процесори с функции за ускорение на AI. Например Adobe, Salesforce и SentinelOne отхвърлиха предложение на един от големите производители на персонални компютри да извършат такава оптимизация, когато новите модели компютри излязат на пазара. Всички изброени софтуерни разработчици осигуряват поддръжка на изкуствен интелект в своите продукти, използвайки облачна инфраструктура.

Представители на SentinelOne казаха, че в бъдеще компанията планира да оптимизира своя софтуер за компютрите с изкуствен интелект, но това ще отнеме много години, за да увеличи дела на такива системи до забележимо ниво. SalesForce разработва езикови модели, които биха могли да използват технологията за ускорение на крайните изчисления за различните приложения, но не се уточнява кога те ще бъдат достъпни за клиентите. Малките софтуерни разработчици са по-гъвкави в това отношение и вече оптимизират своите продукти за новите процесори.

Представителите на Best Buy казват, че повечето от AI-функциите, които в момента са на пазара, са по-скоро забавни трикове, отколкото действително полезни работни инструменти. Например, те ви позволяват да симулирате концентрацията на вниманието на потребителя върху дисплея в режим на видеоконференция, докато в действителност той може да гледа настрани. Функциите за генериране на изображения изискват глобална мрежова връзка и следователно не разчитат само на локалните ресурси на устройството. Дори Microsoft имаше проблеми с внедряването на функцията Recall, която създава и запазва екранни снимки за проследяване на действията на потребителите, тъй като обработката на такава информация представлява известна заплаха от гледна точка на информационната сигурност.

В същото време представители на Microsoft твърдят, че разработчиците с ентусиазъм посрещат появата на новите ИИ-функции за обработка на данните върху устройствата, а потребителите високо оценяват възможностите на новото оборудване. Производителите на компютри се надяват, че новото поколение ноутбуци и компютри с функции за ускоряване на AI ще позволи, поради неизбежното актуализиране на парка от системи, закупени по време на пандемията, да увеличат приходите и печалбата на доставчиците, тъй като процесорите с допълнителна функционалност ще бъдат по-скъпи от своите предшественици.

Сред купувачите наистина има ентусиасти, които са готови да платят за нови функции на компютъра си. Според Circana, през първата седмица след анонса на AI ​​PC, до 20% от продажбите на новите компютри идват от системите, които отговарят на това ниво. Някои експерти очакват, че увеличеният живот на батерията при базираните на процесорите от ново поколение ноутбуци, ще привлече купувачите не по-малко от новата функционалност.

В случай на преход към Arm-съвместимите процесори на Qualcomm в сегмента на ноутбуците възниква друг проблем, добавят представители на Morgan Stanley. Ако основните и популярни софтуерни пакети са адаптирани за работа с тази хардуерна платформа, тогава доста от използваните програми от корпоративните клиенти няма да могат да работят. Освен това Qualcomm ще трябва да похарчи сериозни пари за реклама на своите процесори, тъй като този бранд не е толкова известен извън сегмента на смартфоните. Подобни разходи през следващите шест години ще трябва да се поддържат на високо ниво, според експертите. Освен това компютрите с изкуствен интелект, базирани на процесорите на Qualcomm, все още са един и половина пъти по-скъпи от конвенционалните и тази разлика трябва да бъде обяснена на потребителите по някакъв начин. Представителите на JPMorgan & Chase очакват Qualcomm да заеме до 25% от пазара на процесорите за AI ​​PC до 2026 г. Intel и AMD тази година ще започнат да предлагат на пазара процесори, съвместими с изискванията на Microsoft и на традиционната x86-съвместима архитектура.

source

Сподели: