September 26, 2023

Корпусът на iPhone 15 Pro Max се пука при един натиск: ето и резултатите от теста

Нито едно пускане на нови смартфони от страна на Apple не останало без изпълване с множество видеоклипове за тестване на тяхната сила и издръжливост. Публиката обича да гледа как някой чупи, драска, хвърля и подпалва iPhone. YouTube блогърът JerryRigEverything похвали издръжливостта на iPhone 15 Pro Max и събра повече от 5 милиона гледания за два дни.

Тази година Apple направи една забележителна промяна в дизайна и материалите — титанова рамка, която мнозина хвалят за приятното тактилно усещане. Титанът направи смартфоните по-леки, но по-добър ли е в защитата на устройствата от изпускане или надраскване?

Как премина тестът за издръжливост?

Титанът от клас 5, който Apple обяви, е скъп. Всъщност това е една от най-скъпите версии на титан, който се използва и в марсоходите на НАСА. Това е много смело изказване на компанията, което привлече особено вниманието на публиката.

Във видеото можете да видите, че в началото всичко върви доста добре. Смартфонът се представя добре при тестовете за топлинен контакт и също така преминава изпитанията за надраскване на екрана. Авторът използва специални материали с различна степен на твърдост, за да провери в кой момент ще започнат да се появяват драскотини по екрана. В резултат на това, iPhone 15 Pro Max издържа 6 от 10 нива на твърдост, докато на седмото ниво вече започнаха да се появяват леки драскотини. Това е доста добър резултат.

Какви са резултатите от тестовете за здравина: видео

Корпусът и титановата рамка очаквано лесно се драскат с остър нож. Но стъклото на камерите не е подлагано на такова влияние. Задното матирано стъкло също се оказа устойчиво на надраскване. Но не всичко е толкова добре с него, колкото може да се мисли, защото при теста за огъване той не издържа дори на първия натиск. Самият корпус, разбира се, не се огъва, но когато авторът на видеото приложи сила, стъклото на задния панел моментално се напука.

Това може да се дължи на факта, че Apple използва титан за външната рамка, но вътрешността все още е алуминиева. Титанът клас 5 има почти три пъти по-висока устойчивост на разпадане, но наполовина по-малка еластичност. Сега рамката не е толкова гъвкава, колкото преди, а задният панел просто не може да издържи дори малко натиск и се напуква.

Интересното в случая е, че стандартният iPhone 15 Pro премина теста, без да се напука задното стъкло.

Важно е да си припомним, че титанът в корпуса на iPhone 15 Pro е само частично използван и точно тази част от корпуса избледнява не след дълго.


source

Сподели: