October 16, 2023

Куриозен случай: видеокарта GeForce RTX 4090 отказва да работи заради залепналото за GPU насекомо (видео)

Интересна история сподели ютуберът NorthWestRepair, който в своя канал показва ремонта на най-различни видеокарти. Този път той се е сблъскал с наистина уникален случай. Сервизният специалист е получил за ремонт видеокарта от типа GeForce RTX 4090 Founders Edition, която клиентът е закупил на изгодна цена от неназован и може би неособено известен дистрибутор. Графичната карта е била уж нова, но без гаранция. Не е изненадващо, че тази GeForce RTX 4090 е отказвала да работи. Когато е включена, нейните вентилаторите се въртят на максимум, но на дисплея не се показва никакво изображение.

NorthWestRepair е започнал проверка стъпка по стъпка. Той махнал охлаждането, проверил за къси съединения и проверил работните напрежения. Платката дори е прегледана под микроскоп за повреди и пукнатини. В крайна сметка се оказа, че това е напълно изправна и работеща платка. Ето защо сервизният специалист е решил да демонтира процесора AD102. При демонтирането на чипа под него бе открито залепнало малко насекомо. То е съединявало накъсо някои от BGA контактите, което е предизвикало проблема със стартирането на видеокартата.

След почистване и поставяне на процесора обратно видеокартата GeForce RTX 4090 започва да работи като нова.

Тази история ясно показва, че за ремонт трябва да се търсят само квалифицирани специалисти. Освен това не трябва да се купуват скъпи продукти от съмнителни посредници, особено без никаква гаранция.


source

Сподели: