октомври 12, 2023

Към 2025 г. AMD може да отнеме от NVIDIA до 30% от пазара на ускорители за изкуствен интелект

Известният експерт Минг-Чи Куо си позволи да заяви, че през следващата година компютърните ускорители на AMD, използвани в областта на системите за изкуствен интелект (основно Instinct MI300A), ще заемат не повече от 10% от пазара, а останалите 90% ще принадлежат на NVIDIA. Само че съотношението на силите ще се промени още през 2025 г., тъй като ускорителите на AMD ще увеличат пазарния си дял до 30%.

Според информацията на изданието Barron’s, при популяризирането на своите изчислителни ускорители за системи с изкуствен интелект AMD разчита на съвместната работа с доставчиците на облачни услуги, тъй като те могат самостоятелно да разработват специализиран софтуер, който позволява да се използват предимствата на хардуерната платформа на AMD. През следващата година най-големият клиент на компанията в тази област ще бъде Microsoft, който ще получи повече от половината от изчислителните ускорители на бранда AMD. На второ място ще бъде Amazon, а Meta Platforms и Google в момента тестват ускорителите на AMD, но според този анализ компанията на Марк Зукърбърг с голяма вероятност ще стане първият клиент на AMD.

Ако приемем, че съвместната работа с трите най-големи клиента на AMD през 2025 г. протече гладко, компанията може да завладее до 30% от пазара на ускорителите, базирани на графични процесори. В този случай на NVIDIA ще се падат не повече от 70% от пазара. Въпреки това идеята за непоклатимите позиции на NVIDIA има и своите поддръжници – например анализаторите на Citi са убедени, че през следващите две-три години NVIDIA ще държи 90% от пазара.

Според други анализи специализираните чипове (ASIC) все повече ще започнат да се използват за ускоряване на определени операции в системите за изкуствен интелект.


source

Сподели: