October 31, 2023

Лаборатория Kaspersky е създала невроморфен процесор, стимулиращ човешкия мозък, но няма къде да го произвежда

Лаборатория Kaspersky е разработила невроморфен процесор, който симулира работата на човешкия мозък. Такива процесори ще заменят централните и графичните процесори при работа с невронни мрежи, което ще увеличи многократно скоростта на изчисленията с изкуствен интелект (ИИ) при несъизмеримо по-ниска консумация на енергия, съобщава РИА Новости.

Невроните в мозъка си разменят единични импулси – шипове. Едно от предимствата на този подход е, че енергията се консумира само в момента на предаване на импулса (в идеалния случай), което е различно от работата на конвенционален процесор, основан на работата на часовник.

Важно условие за енергийната и изчислителната ефективност на невроморфните процесори е и необходимостта данните да се съхраняват там, където се обработват, което е изпълнено и от невроморфния чип, създаден с участието на Лаборатория Kaspersky.

Важно е да се уточни, че Лаборатория Kaspersky започна да създава невроморфен процесор и софтуер за работата му през 2019 година. Проектът се основава на разработка на базираната в Новосибирск компания Motiv Neuromorphic Technologies. Motiv NT представи своя невроморфен чип Altai още през 2020 година под формата на 28 nm прототип, ускорителна платка и основна разширителна платка. През юни 2022 година Лаборатория Kaspersky придоби 15% дял в Motiv NT и представи невроморфната си платформа през октомври същата година.

„Сега представихме технологията на международния пазар и много активно търсим заинтересовани партньори и клиенти, с които да осъществим пилотни проекти по тази технология. Нуждаем се от партньори и в областта на микроелектрониката – нужни са ни чипове с размер 28 нанометра и по-модерни. Надяваме се, че такова производство ще се появи в Русия.“

заяви Андрей Лаврентиев, ръководител на отдела за модерни технологии на Motiv NT, цитиран от източника

Този изказване означава, че Altai остава на ниво прототипи и все още няма планове за производство. Едно интересно решение продължава да чака своето време.


source

Сподели: