юли 4, 2023

Лий Чанзу, Huawei Customer Business Group: В днешно време всеки е фотограф, а ние предлагаме мощна комбинация от софтуер и хардуер, която мислим да развием още повече

Още в началото на разговора ни Лий Чанзу сподели, че в компанията държат тази стратегия да се фокусира върху изображенията, особено върху мобилните изображения. Зад нея стои всекидневното поведение на потребителите в цял свят. За да заснемат все повече и повече снимки, повечето от тях искат да използват само смартфон по всяко време и при всеки сценарий, а също така искат да имат качество като на професионалните цифрови фотоапарати.

„В днешно време всеки е фотограф“, обясни Лий Чанзу. Според него това води до създаването на изключително разнообразни кадри, което пък е предизвикателство за системата на камерата на смартфона в сравнение с традиционната камера. Но при телефона има много ограничения – теглото, батерията, дизайна.

Разбира се смартфонът и неговата камера имат много уникални предимства, тъй като благодарение на спецификите им потребителите могат да правят бързо снимки, да ги споделят и да използват изображенията, за да споделят живота си, да разказват историите си и да изразяват мнението и емоциите си. За Huawei това e чисто новата визуална култура, която се формира, и затова през юли 2022 г., когато за първи път бе обявена стратегията XMAGE, в Huawei осъзнават, че това ще е нещо с дизайн на ниво „отгоре надолу“.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния локален фотографски конкурс на Huawei, част от журито на локалното издание на конкурса Huawei Xmage през 2023 година

Стратегията за изображенията XMAGE включва три части – технологични иновации, потребителско изживяване и проучване на мобилната култура на изображенията.

В презентацията, която Лий Чанзу сподели с журналистите по време на срещата, ще има много технически подробности за работата на самите камери. Със сигурност те ще са обект на още наши материали, защото са наистина любопитни, но не по-малко любопитни бяха и въпросите на журналистите. Първият, разбира се, касаеше раздялата с Leica. Huawei си партнираше с тях за създаването на някои от най-добрите камери на пазара, но след като двете компании приключиха с партньорството си – успехът на Huawei отново се повтори. Въпросът на повечето колеги беше:

Как се получава това?

Нашите технологични постижения са свързани с оптиката и механичната обработка на изображенията. Но за да отговорим на въпроса ви, той е основно за нашия фокус върху изображенията в тази област и за да постигнем всички тези водещи технологии и да запазим иновациите, трябва да продължим да инвестираме непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност, както и в предварителни изследвания.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния локален фотографски конкурс на Huawei, част от журито на локалното издание на конкурса Huawei Xmage през 2023 година

Тъй като в нашата лаборатория за 2022 г. разполагахме с много иновации и експерименти в областта на технологиите за обработка на изображения и така да продължим да инвестираме в тази област и да я поддържаме, това ще даде резултат. Все повече и повече ще проверяваме технологията за създаване на по-добри изображения, по-добри снимки и по-добро потребителско изживяване. Искам да подчертая, че постоянните, непрекъснатите инвестиции са много.

Софтуерните иновации в новия P60 Pro са наистина много. Ще ги видим ли обаче в някои по-стари модели на Huawei?

Софтуерът е важен – да, но хардуерът е по-важен и иновативен, особено при режим като Super Macro. Създаваме начин, по който лансираме много иновативни технологии в рамките на дизайна на модула на обектива, за да постигнем това, защото има три подгрупи на обектива. И всяка част се контролирана да се движи с координацията на тези три групи лещи, с които постигаме супер макро ефекта. Алгоритъмът също е много важен. Но моето лично мнение е следното – този хардуерен дизайн е основата, много, много важната основа за суперфотографа.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния локален фотографски конкурс на Huawei, част от журито на локалното издание на конкурса Huawei Xmage през 2023 година
Бихте ли споделили по-подробно обяснение за това как Huawei е успяла да постигне толкова мощен незабавен нощен режим на P60 Pro?

Да, това е много предизвикателна и също така много интересна тема. Преди четири години ние стартирахме този процес, за първи път с RYYB сензор (Red-yellow-yellow-blue матрица). Винаги сме искали да разрешим проблема с нощните снимки, защото поради липсата на светлина, много красиви неща биха били пренебрегнати. Забелязахме също, че има много малко снимки, направени през нощта. Ако има такава, то тя винаги е неясна. И така, от този момент нататък искаме да се справим с този проблем. А за да се справим с него, са необходими много различни части, които да се интегрират заедно, не само сензорът. Сензорът, разбира се, допринася много и ще видите, че ултрасветлият обектив също е много важен, той ще ви помогне да получите повече светлина с по-малко изкривявания. От голямо значение са и всички светлопропускащи конструкции на обектива, проектирани да намалят загубата на светлина.

И също така алгоритмите за многокадровата обработка, ISP и всички алгоритми за последваща обработка, комбинирането на многокадровата обработка, както и контролът на HDR в светлината, защото на снимката почти винаги има някой. При нощните снимки има много проблеми, които вече сме разрешили до известна степен. Но не сме постигнали 100% съвършенство, все още има накъде да се подобряваме. Най-общо казано, има оптична, механична част, в която трябва внимателно да контролираме стабилизацията около разклащането докато се снима.

Но къде са границите на това съвършенство?

За всяко следващо поколение планираме нови подобрения. Има какво да направим по отношение на оптичната, механичната стабилизация на изображението и обработката. И искаме да започнем да възпроизвеждаме по-добре истинските цветове през нощта. Особено при някои сложни светлинни среди, то сега не е точно, не е, все още има да се измине път до съвършенството и мисля, че ще подобрим представянето на смартфоните ни в тези сценарии. Що се отнася до Супер Луната, много се радвам, че я споменахте. Вярвам, че сте направили много снимки на Луната. Това е добра тема за социалните мрежи, социалните медии и особено когато се случват някакви астрономически явления.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния локален фотографски конкурс на Huawei, част от журито на локалното издание на конкурса Huawei Xmage през 2023 година
Как бихте оценили какъв процент от успеха на вашата камера се дължи на софтуера и колко на оптиката на камерата?

Всъщност ние не можем да уточним процента на принос на хардуера или софтуера поради две причини. Всяка част от обработката на изображенията всъщност е комбинация от хардуер и софтуер. Например, оптиката не е само хардуер, тя има и софтуер. Софтуерът се базира на оптичния дизайн и също така има софтуер за извършване на предварителна деформация за фино настройване на крайното изображение. Това също е част от тази оптична група. Това е тяхната работа. Така че във всяка част или всяка много малка част е трудно да се направи разлика какъв е приносът на хардуера и какъв на софтуера.

Софтуерните и хардуерните специалисти работят заедно, наричаме ги група за техническо управление на камерата.  Тази група проектира пътната карта на работата на камерата за в бъдеще. Те заедно взимат окончателното решение, защото всяко част от решенията трябва да се разглежда от гледна точка на цялата система.

Така че съжалявам, че не мога не мога да кажа коя част ще допринесе повече от друга част. Хардуер или софтуер. Това е комбинация, която можете да разглеждате като 50/50.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния локален фотографски конкурс на Huawei, част от журито на локалното издание на конкурса Huawei Xmage през 2023 година
A тествате ли метални лещи? Какво мислите за това и кое ще бъде следващото голямо подобрение в мобилната фотография?

Метален обектив. За нас това е много вълнуваща концепция и вече много такива технологии са в нашата лабораторията. Мисля, че това е една от нашите насоки за бъдещето. Но също така, разбира се, че не е лесно, всъщност е много трудно, защото е свързано с много фундаментални технологии. Но мисля, че някои резултати от изследванията ще бъдат приложени в продуктите от ново поколение. За близкото бъдеще или за бъдещето, всъщност за нас, непоклатимата цел е да осигурим на потребителя по-добър образ при всякакви сценарии, а също и много лесно управление. Това е непоклатимата цел, която трябва да постигнем.

Има ли някакви планове за повече функции за заснемане на видео от професионален клас при съотношение 21 до 19, заснемане на 4К влог и т.н. Какво ще кажете, по отношение на видеографията?

Моят отговор е „да“. Обмислихме всички тези професионални функции и се надяваме, че те ще се появят в бъдещите нови флагмански смартфони. Искам да споделя някои от нашите съображения, защото видеото е нещо добро, което ни помага да уловим цялото движение, движещите се части на живота ни. Да заснемем някоя история видео на децата си, не е ли прекрасно? Но има и други предизвикателства около видеото. Как да го редактираме? Как да го използваме? Как да го споделим?

Върпосите за капацитета, за размера на видеото, за ограничението на честотната лента за предаване отправят много голямо предизвикателство към нас. Смятаме, че трябва да го синхронизираме много сериозно с потребителите, защото с новата по-добра производителност, новите функции и новите възможности на софтуера и хардуера получавате по-мощни възможности, но в същото време това увеличава цената. Това е процес на баланс с компромиси.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния локален фотографски конкурс на марката, част от журито на локалното издание на конкурса Huawei Xmage през 2023 година
Какви са предимствата на комуникацията, които имат снимките в сравнение с други комуникационни канали според вас?

Тук става въпрос за ефективност. Да възприемаме чрез зрението е най-ефикасният, най-ефективният начин за възприемане на информацията от нас. Това е първата причина. Втората причина е да съхраняваме спомени и тук опираме до това как ги съхраняваме.

Например ако в днешно време направите снимка на всички в тази стая, ще опишете история с една снимка, която всъщност съдържа много, много информация в себе си. Ако направите снимка на улицата, може да откриете, че този момент е изумителен и да го споделите с приятелите си  в социалните мрежи. С няколко натискания на бутони го споделяте с милиони хора. Т.е. ефективността на комуникацията е много, много висока. И другият фактор е обратната връзка и това, че  насърчавате хората да продължават да споделят все повече и повече изображения. Обратната връзка идва от всички прегледи, отзиви. Дава ви лайкове, дава ви стотици лайкове и вие получавате тези лайкове. Всъщност това е един вид обратна връзка от всички хора, които познавате или които са неизвестни за вас. И така всеки ще се насърчи да прави повече снимки, да споделя повече снимки.

Сн: Кристиян Петров – победител в последния локален фотографски конкурс на марката, част от журито на локалното издание на конкурса Huawei Xmage през 2023 година

И така, моят личен отговор на въпроса защо днес снимките са най-популярната комуникация, е свързан с ефективността, че получаваме, споделяме или прехвърляме по-голямата част от информацията в рамките на най-кратко време. Точно както в мобилните комуникация и – при преминаването от 2G към 3G, 4G, 5G и 6G най-голямото предимство е, че получаваме все по-големи възможности, че можете да прехвърляте повече неща, повече като обем, по-бързо, по-бързо и по-бързо. Ключът и при двете е ефективността.

Спечелете Huawei P60 Pro със своите най-добри летни снимки

Тази година традиционният конкурс за снимки, заснети със смартфони на Huawei, отново е тук, със специално издание за българските фенове на марката. Тази година той се провежда под името HUAWEI XMAGE 2023 и тема „Повече светлина в моята история“. Всеки участник в локалния конкурс може да се включи със същите кадри и в избрана категория на глобалния конкурс HUAWEI XMAGE 2023 тук: https://gallery.consumer.huawei.com/.

За участие в конкурса трябва да споделите в Instagram или Facebook кадри от своята история, заснети през обектива на мобилната си камера. Снимките трябва да са публикувани в периода от 1 юни до 15 август 2023 и да са тагнати в публичен пост във Facebook или Instagram с хаштаг #HUAWEIXMAGEBG, за да бъде видимо участието и, съответно, оценено според условията на Конкурса.

Наградите, спечелени в единия конкурс, не изключват спечелване и в другия. Няма ограничение за броя публикувани и тагнати снимки от един участник, всяка една от тях ще бъде оценена и ще има шансове да донесе на автора си наградата в конкурса – флагманът на мобилната фотография Huawei P60 Pro.


source

Сподели: