юли 19, 2023

Любител увеличи честотата на процесора на Super Game Boy до 5,35 MHz, повишавайки производителността с една четвърт

Изминаха над 35 години, откакто Nintendo представи Super Game Boy – касетъчен преходник, който дава възможност игрите за Game Boy да се играят на конзолата Super Nintendo Entertainment System (SNES). Въпреки това геймърите не са загубили интереса си към това толкова старо приспособление и продължават да намират начини да го подобряват. Този път надъхан любител успя да увеличи работната честота на процесора на Super Game Boy от 4,295 MHz на 5,35 MHz.

Super Game Boy е оборудван с процесора Sharp LR35902, който се базира на чиповете Intel 8080 и Zilog Z80. В днешния свят тези стойности не изглеждат впечатляващи, но в действителност ентусиастът е успял да увеличи производителността на процесора с почти 25%. Трябва да се отбележи, че става дума за работа на софтуерно ниво, като при овърклока не са използвани различните трикове, като промяна на напрежението, екстремно охлаждане и т.н.

Между Super Game Boy и портативния му аналог, Game Boy, има една разлика – процесорът на първия работи с честота 4,295 MHz, а на втория – с 4,19 MHz. Тази разлика е заложена от разработчиците, за да се оптимизира работата на Super Game Boy с конзолите SNES. Поради тази разлика Super Game Boy е с около 2,5% по-бърз от своя джобен аналог.

А сега любителят е добавил почти 25% към производителността на процесора, което няма как да не се отрази на производителността. Според наличните данни някои игри наистина показват значително повишаване на производителността, докато при други увеличаването на честотата на процесора води до сривове.


source

Сподели: