октомври 17, 2023

Местни селяни нарушават плановете на TSMC за изграждането нa фабрика за 1 nm чипове в северен Тайван

В качеството си на място за производство, наличната земя в Тайван е сериозно ограничение за проектите за разширяване на производството на полупроводници. Например световният лидер в индустрията TSMC беше принуден да се откаже от идеята за изграждане на нов завод в северната част на острова поради протести на местните жители.

Както обяснява Ройтерс, компанията се е надявала да построи съоръжение за производство на 1 nm чипове в близост до съществуващия технологичен парк на юг от Таоюан, но жителите на околните селски райони са се противопоставили на необходимостта от преместване от района в името на разширяването на индустриалната зона. Сега компанията ще трябва да избере друго място за модерното съоръжение. Тайванските власти са готови да окажат съдействие на компанията по този въпрос, като ѝ помогнат да намери земя и да осигури инженерна инфраструктура.

Големите технологични паркове, в които TSMC вече развива своите предприятия се намират в централната част на острова, както и в южната. В последния случай TSMC вече изгражда предприятие близо до Каосюн, където ще произвежда 2 nm чипове. Кметът на населеното място заяви, че районът разполага с достатъчно земя, вода и електроенергия, за да побере още предприятия за производство на полупроводници. Съоръженията за производство на полупроводници са чувствителни към прекъсвания в доставките на вода и електроенергия. Например, по време на суша тайванските власти вече трябваше да ограничат използването на вода от селскостопанските отрасли на острова, за да гарантират, че фабриките на TSMC получават този ценен ресурс. По време на горещините жилищните квартали в някои части на Тайван бяха изправени пред прекъсване на електрозахранването, тъй като приоритетно бяха снабдявани производствените обекти на TSMC.


source

Сподели: