юни 5, 2023

Много необичайна контрабанда: руски тираджия се опита контрабандно на пренесе от Латвия в Беларус 440 процесора Байкал-T1

Всички си задават въпроса, откъде е взел тези руски процесори.

Интересен случай на контрабанда бе разкрит от митническите служители на Витебск: 440 процесора Байкал-Т1 бяха открити в камион, управляван от руски гражданин пътуващ от Латвия за Беларус.

Водачът казал, че ги е пренасял по молба на свой познат и просто е забравил да ги декларира. Междувременно стойността на пратката е оценена на 150 хил. беларуски рубли (около 50 хил. щатски долара), а митническите такси, ако са били декларирани, са щели да бъдат около 30 хил. беларуски рубли (около 10 хил. щатски долара).

Оправданието не е помогнало – гражданинът е привлечен към административна отговорност по част 4 от член 15.5 от Административния кодекс на Република Беларус („Недеклариране или представяне на невярна информация за стоки“), санкция, която предвижда глоба до 30% от стойността на административното нарушение.

Най-интересното в този случай е откъде е дошла партидата от 440 процесора от „приятеля“ на шофьора на камиона, защото TSMC не ги произвежда от повече от година. Не е ясно и как процесорите са стигнали до Латвия и за кого в крайна сметка са били предназначени.

Руските чипове Байкал-Т1 съдържат две ядра и работят при тактова честота 1,2 GHz. Използвана е MIPS архитектура, а според производителя, чипът отговаря на най-съвременните изисквания към производителността и консумацията на електрическа енергия. Използван е 28 нанометров технологичен процес, а в чипа са интегрирани контролер за DDR3-1600 памет, 10 Gb Ethernet, 1 Gb Ethernet, PCIe Gen.3, управление на SATA 3.0 и USB 2.0 портове.


source

Сподели: