October 28, 2023

Мобилната операционна система HyperOS на Xiaomi е официално представена

На специално събитие в Китай освен новите флагмански смартфони Xiaomi 14 и 14 Pro, компанията представи и революционната си платформа HyperOS. За компанията това е стратегическа стъпка към изграждането на екосистема от интелигентни устройства, домове и превозни средства.

Xiaomi HyperOS не е просто добавка към интерфейса, каквато беше MIUI, а пълноценна софтуерна платформа. Тя е с размер само 8,75 GB, което, както заяви разработчикът, я прави „най-малката в индустрията“. Компанията е оптимизирала производителността на системата, изпреварвайки възможностите на Android при бързи устройства – те стават дори по-бързи.

Xiaomi е направила оптимизации в 4 области:

  1. Обработка на паметта – ускорено е стартирането на приложенията, оптимизирана е работата им във фонов режим;
  2. Стабилизирана е производителността на файловата система – устройството винаги работи „като ново“;
  3. Решени са редица проблеми със забавяния и сривове на мрежовата връзка в редица сценарии;
  4. Добавен е ефект на размазване в реално време за графичната подсистема.

Най-важната иновация е технологията Xiaomi HyperConnect – тя отговаря за динамичното свързване на устройствата в реално време. Устройствата се обединяват в мрежа, чиято организация се конфигурира в един център с възможност за задаване на приоритети според статуса на потребителя. Например, задните камери на смартфоните могат да се използват за видеоконферентна връзка на компютър, а смартфонът може да се синхронизира с таблет чрез 5G по време на тренировка. Излъчването на известия между устройствата ще помогне например да се проследи състоянието на извикано такси на телевизор. Системата Xiaomi HyperConnect е отворена за разработчици от трети страни, което ще разшири обхвата на интелигентното оборудване.

Xiaomi HyperOS разполага с набор от интегрирани големи езикови модели с изкуствен интелект. По-специално, те ще помогнат за съставяне на текстове, заснемане на документи и разпознаването им за офис приложения, превръщане на скици в красиви изображения, търсене на изображения по описания, използване на ресурсите на невронните процесори за подобряване на ефективността и сигурността без свързване с облак.

Сигурността на системата се осигурява от системата Trusted Execution Environment (TEE) на Xiaomi. Тя се използва за защита на чувствителни данни, включително биометрични данни, пароли и шаблони за отключване на екрана. TEE се използва и за комуникация с други устройства в мрежата, като отговаря за криптирането от край до край.

Xiaomi също така обяви, че операционната система Vela OS за устройства за интернет на нещата преминава към отворен код под лиценза Apache 2.0, което ще насърчи сътрудничеството и иновациите в технологичната общност.

Официалната публично достъпна версия на Xiaomi HyperOS ще бъде пусната за китайските устройства през декември, а глобалните им версии ще я получат през първото тримесечие на следващата година. Първата партида поддържани устройства включва Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Pro (с предварително инсталирана HyperOS), както и Redmi K60 Ultra и Xiaomi Pad 6 Max 14. Други модели ще бъдат обявени на по-късна дата. Xiaomi HyperOS ще се предлага и във версии за телевизори, умни часовници, камери и високоговорители.


source

Сподели: