юли 4, 2023

Мобилният процесор AMD Phoenix 2 се появи на снимка – той е с 25% по-малък от обичайния Phoenix

AMD подготвя Phoenix 2 — процесори с по-малък кристал в сравнение с оригиналните чипове от фамилията Phoenix, които в момента се използват в новите модели ноутбуци, мини-компютри и геймърски конзоли. Компактната версия на матрицата ще използва същите Zen 4 и RDNA 3 архитектури като обикновените модели чипове Ryzen 7040U.

Твърди се, че чиповете Phoenix 2 имат площ от 137 mm2, което е около 1/4 по-малко от тази в оригиналните модели Phoenix с осем ядра и 16 нишки. Спекулира се, че архитектурата AMD Phoenix 2 ще бъде използвана в предстоящите процесори Ryzen 5 7540U и Ryzen 3 7440U, които все още не са се появили в нито един от ноутбуците на пазара.

Снимката на процесора от семейството Phoenix 2 беше споделена от китайския информатор Golden Pig Upgrade. Изображението показва, че чипът използва същата опаковка FP7 като оригиналния Phoenix. Все пак трябва да се отбележи, че Phoenix 2 може да използва и малко по-голямата опаковка FP8, както съобщи през май същият източник.

Трябва да се отбележи, че във Phoenix 2 не само блокът с изчислителните процесорни ядра е претърпял промени. Извършено е и значително намаление на ядрата на вградения GPU – от 12 на 4. Всичко това е допринесло за намаляване на размера на кристала и потенциалния спад в неговата консумация на енергия. Все още не е известно дали хардуерният блок Ryzen AI е претърпял промени във Phoenix 2.

Изглежда, че AMD вече е започнал да доставя по-малките APU на OEM-производителите, както се вижда от приложеното изображение, което показва двата процесора един до друг.


source

Сподели: