май 10, 2024

Модулният боен дрон Rogue 1 на Teledyne има обхват от 10 км

Американският концерн Teledyne представи бойния дрон Rogue 1 на конференция за разузнаване във Флорида. FPV дронът има модулна архитектура, оптична камера и стандартна термовизионна камера. Той може да остане във въздуха до 30 минути и да се върне в базата, ако операторът не е намерил подходяща цел за него. Дронът е предназначен за прецизни удари „въздух-въздух“ и обезвреждане на неподвижни цели, леки бронирани превозни средства и пехота. Корпусът на морската пехота на САЩ вече е взел решение от тези дронове да бъдат закупени за 249 млн. долара.

Безпилотният летателен апарат Rogue 1 изглежда като цивилен дрон, но вътрешността му съвсем не е миротворческа. Електрооптичната камера FLIR Boson 640+ и термовизионната камера осигуряват възможности за наблюдение на големи разстояния през деня и нощта. А в комбинация с бойната глава обещават прецизно насочване. Модулната конструкция позволява Rogue 1 да бъде оборудван за различни мисии, допълва IE.

Rogue 1 има достатъчно мощност за 30 минути полет. При полет той може да достигне скорост от 113 км/ч. Той може да лети на разстояние до 10 километра от оператора. Според разработчика дронът може да работи и без GPS. Освен това безпилотният летателен апарат може да бъде върнат и използван повторно.

„Rogue 1 осигурява гъвкавост, оцеляване и смъртоносна ефективност, необходими на съвременното бойно поле“, заяви Лей Джифен, вицепрезидент на Teledyne FLIP Defence. – С уникалната си способност за връщане и повторно използване при промяна на условията за насочване тази иновативна платформа предлага на въоръжените сили по-голяма икономичност и гъвкавост“.

Сред клиентите на Teledyne, които се интересуват от дрона Rogue 1, е Корпусът на морската пехота на САЩ. Те вече са подписали договор с компанията на стойност 249 млн. щ. д. Първите 127 системи ще бъдат доставени на морската пехота това лято.

source

Сподели: