юни 22, 2023

Нагревател с дебелина на картон превръща всяка повърхност в радиатор

В скандинавските страни проблемът с отоплението се разглежда сериозно. Инженерите от финландската компания The Warming Surfaces са разработили ново отоплително фолио с дебелина на картон, което може да се лепи на стените и дори на мебелите. То прилича на ламиниран панел, но вътре в него има тънка мрежа от проводници, която започва да генерира топлина в рамките на няколко секунди след включването му.

Компанията обяви целите си за „цифровизиране на отоплението в ерата на устойчивостта, минимизиране на количеството материали, използвани в отоплителните системи, и намаляване на потреблението на топлинна енергия„. През последните две години тя работи върху нов тип отоплително устройство, наречено Halia, което ще се появи на пазара през 2024 г., съобщава Fast Company.

Историята на Halia е забележителна: инженерите от The Warming Surfaces, компания, възникнала от правителствения изследователски център VTT, са получили поръчка от военните да разработят лъжливи цели с топлинна сигнатура – голяма повърхност, която може да бъде объркана с танк или друго военно съоръжение през нощта. Но докато работят по проекта, изследователите осъзнават, че създадените от тях панели могат да се използват и за цивилни цели – за отопление на домовете и офисите.

Тъй като нагревателните елементи са с дебелина под един милиметър, те могат да се поставят в почти всеки материал, включително плат. И тъй като се намират близо до повърхността и на голяма площ, те могат да затоплят помещението почти мигновено. Ако се свържат със сензори, те се нагряват по предварително програмиран алгоритъм.

Подобно на другите форми на отопление с радиаторни панели, Halia отоплява помещението по-равномерно от отоплителните системи с принудително подаване на въздух, безшумно е и заема малко място.


source

Сподели: