юли 6, 2023

Наистина ли имаме нужда от 24 GB RAM на смартфоните си?

Миналата седмица се появи новина, която гласи, че групата OPlus скоро ще представи смартфони с 24GB RAM. Очаква се OnePlus Ace 2 Pro да бъде първият телефон от компанията, който предлага толкова много RAM памет.

Но първият в света смартфон с 24GB RAM е Red Magic 8S Pro. Това устройство ще бъде обявено още днес!

В момента най-големият капацитет на RAM паметта е 16 GB и той се наблюдава при повечето смартфони. Има някои продукти с 18 GB RAM, но те са предимно ограничени до Китай.

И така, наистина ли имате нужда от 24 GB RAM на телефона си?

Имате нужда от поне 4 GB RAM, за да стартирате основни приложения през 2023 г.

Системният софтуер се зарежда в RAM всеки път, когато стартирате вашия смартфон или друго устройство. RAM също е паметта, в която се зареждат приложения (включително игри), когато се стартират. Така че капацитетът е от решаващо значение за функционирането на вашия смартфон.

В момента 2 GB RAM е минимумът за работа с Android 13. Преди това беше само 1 GB. В днешно време е трудно да се намери слаба RAM памет – вижда се само при смартфони, които работят с Android Go Edition.

Докато повечето бюджетни смартфони започват с 4GB RAM. Може да не сте в състояние да извършвате много задачи на тези видове телефони, но всички съвременни приложения ще работят на тях без проблеми.

И така, какво е идеалното количество RAM на смартфоните?

През 2023 г. е препоръчително да закупите телефон с поне 8GB RAM. Повечето приложения консумират около 100-200 MB RAM. Някои игри могат да заемат до 1,5 GB или повече.

Ето защо повечето популярни водещи смартфони като най-новата серия Samsung Galaxy S започват от 8GB RAM. Но тъй като китайските марки винаги са били конкурентоспособни, те предоставят минимум 12 GB за своите първокласни предложения.

Освен това си струва да споменем, че ако сърфирате много на телефона си с множество раздели, препоръчително е да вземете варианта с най-голямото количество RAM.

Тъй като браузъри като Google Chrome консумират повече RAM от всяко приложение или игра при голямо натоварване. Всъщност 64-битовата версия на Google Chrome изисква минимум 8 GB RAM.

Но наличието на повече RAM не гарантира идеално изживяване

В идеалния случай, ако вашият телефон има RAM памет с голям капацитет, трябва да можете да стартирате множество приложения във фонов режим. Приложенията не трябва да се затварят принудително, освен ако нямате памет.

Дори и с 18 GB RAM, тези телефони са склонни да изхвърлят приложения от паметта, въпреки че има достатъчно свободна памет. Трябва ръчно да ограничите тези действия за всяко приложение, за да използвате правилно максималната налична RAM. Понякога дори това не работи.

Следователно, дори ако телефонът предлага 24 GB RAM, софтуерната оптимизация е от решаващо значение. Поддържането на повече приложения в паметта със сигурност не е енергоспестяващо решение, но решението за спиране на приложения трябва да бъде в ръцете на потребителите по подразбиране.

24 GB RAM има смисъл в определени случаи на употреба

Хубаво е някои смартфони да разполагат с 24 GB RAM. Но би било по-добре, ако видим това количество памет на сгъваеми смартфони, които могат да се разгънат като таблет. Тъй като те са машини за производителност и са проектирани да изпълняват множество задачи едновременно.

От друга страна, смартфоните за игри също ще се възползват от наличието на 24 GB RAM, тъй като можете да поддържате няколко игри във фонов режим и да превключвате между тях, точно както при Xbox Series X / S. Въпреки това, някои от най-популярните мобилни заглавия в момента са онлайн мултиплейър игри, които не е необходимо да се държат на заден план.

Ако имате 24 GB RAM на обикновен слаб смартфон, максималната полза, която получавате, е поддържането на множество приложения във фонов режим. В края на краищата не можете да изпълнявате няколко задачи едновременно толкова ефективно, колкото със сгъваеми устройства. Така че наличието на 24 GB RAM в обикновените смартфони определено е прекалено много, без някаква значителна полза.


source

Сподели: