април 30, 2024

Най-големите американски мобилни оператори бяха глобени за търговия с данни за местоположението на абонатите им

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) глоби най-големите в страната мобилни оператори с 200 милиона долара за продажба на информация за местоположението на абонатите им на брокери на данни. Представители и на четирите компании обявиха намерението си да оспорят решението на регулатора.

AT&T, Verizon, Sprint и T-Mobile US бяха глобени съответно с $57 милиона, $47 милиона, $12 милиона и $80 милиона. През 2018 г. сенатор Рон Уайдън призова тогавашния шеф на FCC да разследва обвиненията, че Securus Technologies, закупени от големи мобилни оператори, предоставя данни за местоположението на абонатите си в реално време. През 2020 г. комисията заключи, че операторите вероятно са нарушили закона, но е липсвала яснота относно последствията за тях — решението за глобата е било взето едва сега.

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) наскоро започна разследване на брокери на данни, които събират информация за местоположението. В Камарата на представителите е бил предложен законопроект, който ще забрани на правителството на САЩ да купува информация за граждани от брокери на данни — по-рано стана известно, че американските правоприлагащи органи са закупили записи на телефонни разговори на абонати от мобилни оператори. Свободният достъп до личните данни на американците се превръща в заплаха за националната сигурност: информация за американски военни и членове на техните семейства може да бъде закупена за 0,12 долара на запис, показа проучване на Университета Дюк.

Четири оператора на мобилни мрежи са продали информация за местоположението на клиенти на агрегатори на данни, които след това я препродават на компании, предоставящи слуги за местоположение на трети страни, установи Бюрото за правоприлагане на FCC. Операторите „се опитаха да прехвърлят задълженията си за получаване на съгласие от клиента“ към последващи купувачи на данни, твърди отделът — в резултат на това никой изобщо не е получил такова съгласие от абонатите. Съответното законодателство обаче гласи, че телеком операторите не могат да делегират тези задължения на трети страни.

AT&T, Verizon и T-Mobile US (както и Sprint, които обявиха сливане с T-Mobile US през 2020 г.) обаче нарекоха решението на FCC несправедливо и обявиха намерението си да го обжалват. Представители на операторите са подчертали, че се ангажират с поверителността на абонатите, а услугите за местоположението са използвани за спешна медицинска помощ и пътна помощ. Те са закрили програмите си за продажба на данни преди около пет години.

source

Сподели: