юли 5, 2023

Най-мощният в света суперкомпютър ще бъде изграден от 22 000 от най-скъпите ускорители на Nvidia

Стартъпът Inflection AI, в който вече са инвестирали Бил Гейтс, Ерик Шмидт и Nvidia, ще изгради един от най-мощните суперкомпютри в света с помощта на огромен брой ускорители Nvidia H100. Към днешен ден пазарната капитализация на тази стартираща компания възлиза на 1,5 милиарда долара.

Стартъпът Inflection AI, в който вече са инвестирали Бил Гейтс, Ерик Шмидт и Nvidia, ще изгради един от най-мощните суперкомпютри в света с помощта на огромен брой ускорители Nvidia H100.

Във всеки случай това е една изключително мощна система по всички стандарти. Включително и буквално мощна: тя ще консумира максимум 31 MW електричество.

Проблемът е, че търсенето на H100 е толкова голямо, че компанията няма да може просто да купи 22 000 броя. Макар че може би ще й помогне фактът, че Nvidia е сред нейните акционери. Става дума за 700 сървърни стелажа, пълни със специализирани модули, всеки от които включва един централен процесор на Intel и 8х ускорителя H100.

Но така или иначе, все още няма обявени дати и срокове за излизането на тази интересна система на пазара. Наистина, предвиждат се продажбите на този суперкомпютър, каталожната цена на който е около 1 милиарда щатски долара.

Изданието Hardwareluxx добавя, че към днешен ден ускорителите H100 са се превърнали в машини за правене на пари за Nvidia.


source

Сподели: