October 2, 2023

„Най-опасният процесорен охладител“ в света Danamics LMX бе тестван – той е пълен с течен метал

Популярният овърклокър и видео блогър Роман „der8auer“ Хартунг се сдоби с много необичайната охладителна система Danamics LMX. Той я нарече „може би най-опасният процесорен охладител“ в света.

Danamics LMX прилича на конвенционална система за въздушно охлаждане с множество топлинни тръби. Нейната основна характеристика е, че вътре в топлинните тръби има течен метал. Това не е обичайната сплав от галий, индий и калай, която „der8auer“ често рекламира като отличен термичен интерфейс за пренос на топлина от процесора към охладителната система, а сплав от два алкални метала – натрий и калий. Тази сплав е химически корозивна и може да се възпламени във въздуха и при контакт с вода.

Според der8auer, процесорният охладител Danamics LMX е опит да се повиши ефективността на традиционните топлинни тръби. Отбелязва се, че разработчиците в Danamics са проучвали възможността за използване на сплави от течни метали в топлинните тръби на процесорните охладители от 2008 година, а може би и по-рано. Въпреки това моделът на охладителя LMX, който се оказа в ръцете на „der8auer“ беше пуснат в продажба в ограничени количества в началото на 2010 година.

По време на прегледа на Danamics LMX овърклокърът установи, че топлинният капацитет на течната метална сплав в тази охладителна система е само с 1/4 по-висок от този на водата, но в същото време нейната топлопроводимост е 30 пъти по-висока. Въпреки, че последната характеристика е впечатляваща, в условията на затворен компактен кръг от топлинни тръби в процесора тя е почти без значение.

Друга особеност на Danamics LMX е, че той е оборудван със специална помпа. Тя е монтирана в горната част на охладителната система и е скрита под капака. На изображението по-горе можете да видите помпата при свален капак. Това е неодимова електромагнитна помпа, захранвана от доста дебели кабели, предназначени за 30А ток. При работа кабелите се загряват доста забележимо до 40-50°C, отбелязва „der8auer“.

Той проверява ефективността на Danamics LMX в синтетични и игрови тестове. За сравнение е взет обикновен въздушен охладител за процесор Noctua NH-U12A с един 120-милиметров вентилатор. Тестовата система беше базирана на флагманския процесор Intel Core i9-12900KS.

В игрите нямаше ясен победител между двата охладителя. И двете системи за охлаждане показаха като цяло сходни резултати. Синтетичният тест Cinebench обаче предостави по-ясна картина. Обикновеният въздушен охладител Noctua беше с 5-6 градуса по-ефективен. В същото време „der8auer“ отбеляза, че като се има предвид възрастта на Danamics LMX, той се е представил доста добре. Въпреки това топлопроводимите тръби с конвенционален хладилен агент в процесора Noctua все пак се оказаха по-ефективни от течната метална сплав от натрий и калий.

Не е известно дали разработването на охладителя Danamics LMX е оказало влияние върху съдбата на компанията, но компанията, разработила тази охладителна система е закрита през 2010 година. До днес са оцелели само няколко прототипа и ранни образци на охладителя, които са били изпратени на рецензенти и тестери по онова време.

В заключение на видеоклипа Роман Хартунг разсъждава за опасностите при транспортирането на охладители LMX. В края на краищата всеки инцидент с повреда дори на една такава охладителна система може да се превърне в много по-сериозна катастрофа.


source

Сподели: