септември 21, 2023

Най-скъпата и най-бързата геймърска видеокарта в света – ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum за $3200

ASUS обяви началото на продажбите на флагманската видеокарта ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum. Тази видеокарта не е предназначена за средностатистическия геймър. Нейната цена е $3200, което е два пъти по-скъпо от референтната версия на GeForce RTX 4090. Това е най-скъпата геймърска видеокарта, базирана на графичния процесор NVIDIA AD102. Но защо струва толкова много пари?

ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum предлага най-високия фабричен овърклок на графичния процесор и е оборудвана с уникална система с течно охлаждане. Тя включва външен радиатор с 3 вентилатора, голям меден блок, който има контакт с графичния процесор, чиповете памет и елементите на подсистемата за захранване, както и специална помпа, по-голяма по размер от тази, използвана в моделите ASUS ROG GeForce RTX 4090 Strix LC.

Размерите на самата видеокарта са 286,5 × 148,3 × 24,5 мм. Тя заема 2,5 разширителни слота в кутията на компютъра. Размерите на радиатора са 400 × 120 × 65 мм.

ASUS е първата компания, която реши да използва течен метал вместо обичайната термопаста като термичен интерфейс между охладителната система и графичния чип в геймърската видеокарта от серията GeForce RTX 40. В крайна сметка ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum е и най-бързата геймърска видеокарта в света, но повече за това по-долу.

Трябва да припомним също, че ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum постави един от последните световни рекорди за овърклок на графичен процесор. Той обаче беше извършен с помощта на течен азот, а не на цялостна охладителна система.

За графичния процесор на ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum още от завода е обявена впечатляващата честота от 2670 MHz, която е със 6% по-висока от бенчмарка, обявен от NVIDIA за този модел. Максималната консумация на енергия на видеокартата е обявена на 500 W. При желание обаче тя може да бъде увеличена до 600 W, което ще бъде лимитът на нейния 12+4-пинов 12VHPWR захранващ конектор. Струва си да се отбележи, че някои производители оборудват своите премиум версии на GeForce RTX 4090 с два такива конектора едновременно, за да избегнат ограничението на мощността от 600 W. Пример за това са същите видеокарти GeForce RTX 4090 HOF на Galax. Това означава, че ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum все още има своите ограничения, когато става въпрос за консумация на енергия.

Видеокартата има двойна BIOS система с тих и производителен режим. Системата за охлаждането ѝ се справя със задачата си доста ефективно, което може да се види на скрийншотите по-долу от играта Cyberpunk 2077, работеща в 4K резолюция.

Що се отнася до производителността, видеокартата демонстрира най-високите кадри в секунда в игри в сравнение с други версии на GeForce RTX 4090, включително овърклокнатия модел ROG Strix. В абсолютни стойности обаче разликата е само няколко FPS в полза на ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum.

Трябва да добавим, че ASUS ще пусне специална версия на тази видеокарта, подписана от самия главен изпълнителен директор на NVIDIA Дженсън Хуанг. Можете да я видите на заглавната снимка на тази публикация. Тази ексклузивна версия на ROG Matrix GeForce RTX 4090 Platinum ще бъде продадена на благотворителен търг на Make-A-Wish Foundation.


source

Сподели: