September 19, 2023

НАСА създаде напредничава камера за новия космически телескоп

На 15-ти септември изданието Naked Science, позовавайки се на свои източници, съобщи, че американската компания Ball Aerospace, изпълнявайки договор сключен с космическата агенция НАСА, е завършила монтажа на авангардната камера WFI (Wide Field Instrument). Основната характеристика на тази камера е много високата (за космическата сфера, разбира се) разделителна способност на сензора – тя е 288 мегапиксела. Именно тази усъвършенствана камера в обозримо бъдеще ще бъде основният оптичен инструмент в най-новия космически телескоп Nancy Grace Roman.

Освен това представителите на Ball Aerospace ще трябва да оборудват космическата обсерватория за инфрачервени лъчи с доста впечатляващо огледало с диаметър 2,4 метра – подобна система се използва в телескопа Хъбъл. Също така експертите уточниха, че новият телескоп ще провежда изследвания както в част от видимия спектър, така и в границите на близкия инфрачервен диапазон, така че да се сравнява nowata обсерваторията с космическия телескоп „Джеймс Уеб“ не е коректно – те „виждат“ в различни диапазони.

Усъвършенстваната камера WFI има просто огромно зрително поле – то е 100 пъти по-голямо от основния оптичен инструмент на „Хъбъл„, което ще даде възможност на учените да събират данни за много по-големи области от небето. И всъщност това е много важен момент, защото новият космически телескоп ще се занимава и с търсене на екзопланети и получаване на висококачествени изображения на тези небесни тела. Вероятно, ако учените успеят да открият Земя 2.0, то това ще стане единствено с помощта на този телескоп. Планира се той да бъде изведен в космоса до края на 2026 г.,


source

Сподели: