юни 21, 2023

На китайския черен пазар най-добрите чипове на Nvidia се продават за по $20 хиляди

Заради санкциите на САЩ в Китай официално е забранено да се допускат американски технологии, включително чипове, създадени за новите технологии за изкуствен интелект.

Въпреки това в редица популярни китайски квартали за нелегална продажба на електроника те могат да бъдат закупени. Поне двама доставчици в Китай, които са разговаряли с редактора на Reuters при условие за запазване на тяхната анонимност, са заявили, че могат да продадат малки количества чипове Nvidia A100 за 20 000 долара единия, което е два пъти повече от стандартната цена.

Въпреки че покупката и продажбата на висококачествени американски чипове не е незаконна в Китай, ограниченията за износ наложени от страна на САЩ създадоха нелегален черен пазар, на който продавачите се опитват да избегнат привличането на вниманието на американските или китайските власти.

През септември администрацията на президента Джо Байдън нареди на Nvidia да спре износа на два от най-модерните си чипове – A100 и H100 – за континентален Китай и Хонконг като част от усилията за ограничаване на китайското развитие на изкуствения интелект и суперкомпютрите. На фона на успеха на ChatGPT рязко нарасна търсенето на високопроизводителни чипове, особено на микропроцесорите на Nvidia, които се считат за най-добрите за новите ИИ алгоритми.

Няма информация какво количество от новите AI чипове на Nvidia се продават на черния пазар в Китай.


source

Сподели: