май 2, 2024

На пазара се наблюдава дефицит на сървърно охлаждане с течност – няма какво да охлажда NVIDIA GB200

В очакване на началото на доставките на новите изчислителни ускорители Blackwell GB200, клиентите на NVIDIA започнаха да се запасяват с оборудване за течно охлаждане на сървърните стелажи. Според тайванските медии на пазара се наблюдава силен дефицит на компоненти за течно охлаждане.

Рязкото търсене на системи за сървърно течно охлаждане възникна поради факта, че температурата на AI-ускорителите Blackwell GB200 ще бъде изключително трудна за поддържане в нормален диапазон с помощта на традиционните методи за охлаждане. Всичко е заради огромната консумация на електроенергия от страна на чиповете (до 1200 W). Нещо повече, самият изпълнителен директор на NVIDIA, Дженсън Хуанг, многократно е отбелязвал, че течното охлаждане ще стане задължително за новото поколение AI-сървъри.

Както пише Money UDN, компонентите за сървърните охладители с течност са започнали да изчезват от пазарите. Те се купуват масово не само от собствениците на центрове за данни, но и от тези, които искат бързо да забогатеят от рекламата, създавайки изкуствен дефицит. Индустриалните анализатори се опасяват, че цената на следващото поколение AI-сървъри ще се повиши значително не само поради използването на нов хардуер, но и заради скъпото охлаждане.

source

Сподели: