април 25, 2024

На фона на американските санкции Huawei започва глобалното разпространение на HarmonyOS

Миналата година Huawei представи операционната система „HarmonyOS NEXT„, предназначена предимно за разработчици. Тази операционна система не поддържа приложенията за Android и може да бъде бъдещето на смартфоните на Huawei и други свързани интелигентни устройства. В предишен доклад на Nikki Asia се твърдеше, че „HarmonyOS NEXT“ на Huawei (представена през януари като най-новата версия на нейната собствена операционна система) занапред ще може да се конкурира с iOS и Android.

HarmonyOS NEXT има за цел да се превърне в третата най-предпочитана мобилна операционна система

Водещата новина в днешния ден е, че Huawei възнамерява да внедри екосистемата HarmonyOS в световен мащаб. В резултат на санкциите от страна на САЩ през 2019 г. компанията предложи нова операционна система. Това бе HarmonyOS, предназначена предимно за техните смартфони, таблети и други смарт устройства.

Досега патентованата операционна система на Huawei беше ограничена само в Китай, но сега компанията започва да я разпространява в световен мащаб. По време на тазгодишната среща на върха на анализаторите настоящият председател на Huawei Сю Жиджун разкри какви са плановете. Huawei вярва, че може да превърне HarmonyOS в третата най-предпочитана операционна система за мобилни устройства в света.

Компанията работи в тясно сътрудничество с разработчиците, за да изгради стабилна екосистема от приложения за HarmonyOS. Компанията ще се фокусира първо върху китайския пазар. Според Сю хората в родната им страна прекарват по-голямата част от времето си в колекция от близо 5000 приложения. Както обикновено, на първо време компанията ще се съсредоточи върху наличността и безпроблемното функциониране на тези приложения.

Изграждането на екосистема от приложения и конкурирането с утвърдени гиганти като Play Store на Google и App Store на Apple обаче може да се окаже предизвикателство. По данни на Business of Apps в момента Google Play Store разполага с колекция от над 3,2 млн. приложения, а App Store – също с над 2 млн. Ще бъде интересно да видим как ще реагира световният пазар, ако Huawei успее да изгради конкурентна екосистема за приложения.

Говорейки за HarmonyOS NEXT, компанията също така съобщава, че работи по съвсем нов самостоятелно създаден „Harmony Kernel“, вместо да използва Linux ядро. За тези, които не са запознати, ядрото представлява основата на операционната система. Така че Huawei наистина се опитва да направи своята операционна система по-различна от Android.

Интересно е, е Huawei подчертава, че HarmonyOS NEXT е три пъти по-ефективна от Linux. Това означава по-плавна работа и по-добро използване на ресурсите в различни устройства като. В това число смартфоните, устройствата за носене и интелигентните домашни устройства. Твърди се, че ключова характеристика на тази ефективност е механизмът „heterogeneous native„, който оптимизира производителността при различен хардуер.

source

Сподели: