June 26, 2023

Недостигът на опитни професионалисти и вътрешни проблеми доведоха до спиране на разработката на чипове за смартфони от страна на Oppo

Ръководството на Oppo обяви в средата на май, че преустановява собствените си дейности по разработката на процесори, които са били в ход от 2019 г. Решението се дължи поради забавянето на пазара на смартфоните, слабата макроикономика и по-ниските приходи. В момента информирани източници съобщават, че подобен изход се е оказал закономерен с оглед на натрупаните проблеми в подразделението Zeku.

Това подразделение, както припомня Caixin, бе основано през 2019 г. в рамките на структурата на Oppo, който доскоро се смяташе за третия по големина производител на смартфони в Китай. Като част от Zeku дейностите по разработването на чипове бяха разделени в четири области, като една от тях беше свързана със създаването на централни процесори за мобилни устройства. Първенецът в това направление трябваше да се появи през септември, но тогава се забави първо до декември миналата година, а след това до юни тази година. Очакваше се, че някой контрактен производител, използващ 4nm технология, ще произведе първите прототипи на този процесор на Oppo.

Разработването на процесора беше придружено от проблеми с взаимодействието между групите от разработчици в Zeku. Освен това, активното увеличаване на персонала, въпреки че позволи на компанията да стане петият разработчик на чипове в Китай по брой служители, не можа да повлияе върху качеството на съответните процеси. По-специално, към момента на закриването на подразделението, почти една трета от него се състоеше от висшисти без практически опит в разработването на процесори. Наемането на специалисти с опит в HiSilicon, MediaTek и Qualcomm не помогна много в крайна сметка. Ефективността в дейностите на разработчиците беше ограничена от липсата на нормални канали за взаимодействие между съседните групи от специалисти, както признават и бившите служители.

Свързаните подразделения на Zeku успяха да пуснат няколко специализирани чипа за обработка на видео или предаване на аудио по безжични канали, но проблемите с оптимизирането на разходите застанаха на пътя на търговския им успех. Ако трябва да говорим за мобилните процесори за смартфони, тогава те се оказаха не толкова производителни, колкото бяха първоначалните изчисления, и в крайна сметка нямаше много смисъл от пускането на производството им в големи количества. След като похарчи най-малко 1,4 милиарда долара за развитието на своето подразделение Zeku, Oppo в крайна сметка не успя да реализира своя потенциал. Затварянето на подразделението беше внезапно дори за служителите на Zeku, тъй като те бяха наети в края на април.


source

Сподели: