април 22, 2024

Нещо ново: представиха компактен дрон, задвижван единствено с енергията на Слънцето

Изследователи от университета в Линц, Австрия, създадоха миниатюрен дрон, който получава енергия само от слънчеви панели. Те са разработили слънчеви клетки от перовскит с дебелина под 2,5 микрометра, което е 40 пъти по-тънко от лист хартия.

На дрона са инсталирани общо 24 такива модула, всеки с размер един квадратен сантиметър. Ефективността на панелите не надвишава 20%, но тяхното предимство е теглото им. Всяка от клетките тежи малко под 1 mg, а делът им в общото тегло на дрона е много по-малък от 1%. Като се включат електрониката и крепежните елементи, теглото на енергийната подсистема си остава под 5% от теглото на квадрокоптера. Съотношението между мощността, генерирана от панелите на дрона, и неговото тегло е 44 W/g, което е напълно достатъчно за летенето на квадрокоптера.

Перовскитните соларни панели все още се тестват предимно в лабораторни условия. Те са изключително чувствителни, включително и към влажността. Ето защо, за да защитят клетките, изследователите са ги покрили с алуминиев оксид, а самата основа е нанесена върху полимерен филм.

Не се съобщава колко време този дрон може да остане във въздуха и какво разстояние може да покрие. Но по принцип, докато има слънце, той може да продължава своя полет. Това е една нова и интересна идея.

source

Сподели: