май 14, 2024

Нещо ново: MediaTek съвместно с NVIDIA разработва конкурент на Snapdragon X Elite

Предстоящият процесор с архитектура Arm на MediaTek ще се възползва от разработките на NVIDIA и усъвършенстваната технология на TSMC.

Базираният на ARM архитектурата процесор Snapdragon X Elite на Qualcomm в крайна сметка ще се сблъска с конкуренцията на MediaTek и NVIDIA, които обединиха усилията си за съвместна разработка на нова едночипова система. Платформата се очаква да види бял свят още през третото тримесечие на тази година, ще се произвежда по 3nm процес на TSMC и ще поддържа усъвършенствани технологии. Някои дори изказват най-смелите предположения, че процесорът на MediaTek и NVIDIA ще може да се конкурира с Apple M4.

Според слуховете неназованият чипсет от MediaTek и NVIDIA ще струва $300. Тази висока цена вероятно се дължи на използването на усъвършенствани технологични процеси. Тъй като анализаторите прогнозират значителен ръст в сегмента на компютрите с изкуствен интелект до 2027 г., тайванският производител на чипове и неговият американски партньор искат да се възползват от тази възможност, като създадат здравословна конкуренция в тази ниша. MediaTek вече получи похвали за своята флагманска платформа Dimensity 9300, така че няма съмнение, че компанията успешно ще продължи в тази посока. А ако към всичко това се прибави и опитът на NVIDIA, може да се получи един наистина стойностен чипсет, който ще изпревари конкуренцията поне в графичната част.

Фазата на тестване на чипсета ще започне през четвъртото тримесечие, а той ще влезе в масово производство през първата половина на 2025 г. Интересна подробност: финансовият анализатор Дан Нистедт спомена, че TSMC ще приложи за новия чип усъвършенстваната си технология за опаковане CoWoS (Chip-Chip), която позволява интегрирането на различни компоненти на един чип, но в официалните доклади няма такава информация. MediaTek и NVIDIA и преди са си партнирали, като тогава компаниите работиха по вграждането на графични ускорители в автомобилни чипсети.

source

Сподели: