октомври 30, 2023

Не ви е необходим новият iPhone. Трябва ви само нова батерия

Всеки iPhone има таен индикатор за състоянието на батерията. Тогава защо батерията на iPhone 14 Pro на нашия рецензент се влоши толкова много само за една година?

Знаете какво казват: батериите на iPhone са като опаковани плодове. Те се развалят много по-рано, отколкото ви се иска.

Дори и никой да не го казва, това си е истина. Срокът на годност на литиево-йонната батерия на вашия iPhone изтича, а за съжаление на нея не е отбелязана продължителността на този срок на годност.

Вместо това Apple ви показва текущото състояние на батерията на вашия iPhone. Отидете в Настройки > Батерия > Състояние на батерията и зареждане. Виждате ли процента от максималния капацитет? Новата батерия на телефона ви има максимален капацитет от 100%. С времето, когато използвате телефона си, този капацитет намалява. Колкото по-малък е процентът, толкова по-кратко време ще издържи телефонът ви без зареждане.

След само една година употреба максималният капацитет на батерията на този iPhone 14 Pro е спаднал до 87%
 

Какво би се считало за поносимо? Всичко над 80%. И като правило до това ниво не би трябвало да се стигне преди да изтекат две или три години.

А сега извадете кърпичките, защото започва моята трогателна история. След една година употреба моят iPhone 14 Pro се влоши до 87%. За сравнение, след две години употреба iPhone 12 Pro имаше 88%.

Въпреки че влошаването на батерията на iPhone 14 Pro не изглежда да е широко разпространен проблем, чух за него от някои читатели и други технически експерти.

Защо все пак тази батерия се изтощава по-бързо от тези в предишните ми iPhone-и? Дали проблемът е в мен? И когато някой iPhone достигне ужасяващата граница от 80%, какъв е най-добрият начин да смените батерията? Намерих няколко отговора.

Циклите

Всички литиево-йонни батерии имат ограничен срок на експлоатация. Капацитетът на батерията по нещо прилича на резервоара за бензин в автомобила, който намалява обема си с течение на времето.

Основната причина за това е самото зареждане. Колкото повече се използва телефонът, толкова по-често трябва да се зарежда, а това само по себе си намалява максималния капацитет.

Колкото по-често една литиево-йонна батерия се зарежда напълно – преминава през пълен цикъл – толкова повече губи способността си да задържа енергия. Тази графика представя батериите като цяло, като е показано и времето на живот на батерията на iPone на Apple, което изтича след около 500 цикъла
 

Честото зареждане, особено повече от веднъж дневно, може да бъде „основен рисков фактор за батериите“, казва Питър Атия, главен технологичен директор в Glimpse, компания за контрол на качеството на батериите. Всяко зареждане намалява количеството активен литий в батерията, казва той.

Ние измерваме зареждането в цикли: колко пъти напълно зареждате и разреждате телефона си. Ако започнете с пълна батерия и я разреждате напълно, това е един цикъл. Пълен цикъл може да бъде и използването на 50 процента един ден, презареждане и използване на 50 процента на следващия ден.

Според Apple батерията на iPhone запазва „80% от първоначалния си капацитет при 500 пълни цикъла на зареждане при нормални условия“. След това капацитетът и животът на батерията могат да намалеят много по-бързо.

Друга причина: топлината. Както съм съобщавал и преди, високите температури са враг номер 1 на батериите. И не става въпрос само за горещите летни дни: Цялата интензивна обработка на данните в телефона ви и бързото зареждане предизвикват загряване на батерията отвътре навън.

И така, през колко цикъла е преминал телефонът ви? Ако току-що сте си купили iPhone 15, имате късмет, защото телефонът ще ви каже. Отидете в Settings (Настройки) > General (Общи) > About phone (За телефона) и превъртете надолу до Cycle counter (Брояч на циклите). За по-старите модели iPhone можете да използвате приложението за Mac, което се нарича CoconutBattery. След като го изтеглите на компютъра си, включете телефона си и проверете брояча на циклите. (Нямате Mac? Има най-различни инструкции, но трябва да се има предвид предвид, че те са написани на специфичен технологичен език).

При моделите iPhone 15 броят на циклите на батерията се показва в Settings (вляво). За да видите броя на циклите при по-старите модели iPhone, трябва да се поразровите или да използвате приложение за Mac като CoconutBattery (вдясно)
 

Причината

С помощта на CoconutBattery успях частично да разреша загадката. Само след една година моят iPhone 14 Pro вече беше извършил 494 цикъла на зареждане!

Представител на Apple ме насочи към уебсайта на компанията и ми каза, че предвид броя на циклите, производителността на батерията ми отговаря на обещаното.

Но как успях толкова бързо да премина през толкова много цикли? Когато споделих тези данни с различни експерти, всички те се съгласиха, че цифрата изглежда завишена дори за пристрастен към телефона потребител като мен. За две години употреба моят iPhone 12 Pro е преминал 652 цикъла на зареждане.

Може да се каже, че просто го използвам, използвам и използвам, а след това трябва да зареждам, зареждам и зареждам. Но през последната година използването на телефона не се е променило драстично. Когато го занесох в Apple Store, ми казаха, че няма нищо нередно в хардуера. Техникът каза, че проблемите с батерията най-вероятно са свързани със софтуера на устройството. Други експерти ми казаха същото.

Макар че топлината на околната среда или бързото зареждане може да са причинили известно влошаване, по-вероятно е операционната система или някое приложение да натоварва процесора.

Миналия месец, когато Apple реагира на проблемите със загряването на iPhone 15 Pro, тя заяви, че тези проблеми се дължат на софтуера. Компанията посочи няколко приложения, сред които Uber и Instagram, които според нея са претоварвали процесорите. Аз съм активен потребител на Instagram – това ли е проблемът? Други също посочиха това обстоятелство, но тъй като логовете на iPhone не показват продължителността на използване на приложенията, никога не мога да знам със сигурност. Оттогава Meta на няколко пъти актуализира Instagram, а аз деактивирах опцията за фоново обновяване на приложенията.

Замяната

Поуката е следната. Независимо от всичко, всички батерии се разграждат – само че с различна скорост. Можете да се опитате да регулирате топлината, да се откажете от ненужното зареждане, да запазите бързото зареждане за момента, в който имате най-голяма нужда от него, и да опитате други трикове за удължаване живота на батерията. Но аз имам куче и две деца, за които трябва да се грижа! Наистина ли трябва да си губя времето и с батерията на моя iPhone?

За щастие сменяемите батерии са много по-евтини от новите iPhone-и. А замяната на батериите е по-полезна за околната среда.

Когато батерията на вашия iPhone се изтощи, не забравяйте: Резервните батерии са много по-евтини от новите iPhone-и
 

Свързах се с I Can Fix It For You, местен сервиз в Ню Йорк, за да обсъдим подмяната на батерията. Джо Натанс, управителят, ми каза, че обикновено слага батерии на трети страни, а не на Apple. Когато се инсталират такива батерии, в менюто „Настройки“ се появява предупреждение и не се показва никаква полезна информация за състоянието на батерията.

Магазинът на Натанс може да го направи много по-бързо от магазина на Apple, но няма да ви спести много пари. За подмяна на батерията на iPhone 14 Pro той взима 89 долара. Apple иска 99 долара.

Когато в iPhone са инсталирани батерии, които не са на Apple, в Настройки се появява следното предупреждение
 

Представител на Apple ме насочи към публикация, в която се цитира проучване на международната компания UL Solutions, според което при тестовете батериите на трети страни в огромната си част не отговарят на стандартите за безопасност. Натанц твърди, че купува безопасни и висококачествени батерии, но не от Apple.

Чувствате се смели? Можете да си купите части и инструменти директно от сайта за самообслужване на Apple, но това няма да ви спести пари, а ремонтът може да бъде доста труден.

Повечето хора, които се нуждаят от нова батерия за iPhone, трябва да се обърнат към Apple или към оторизиран сервиз. Дори само за да можете да продължите да следите състоянието на батерията и да повтаряте този завладяващ цикъл от цикли отново и отново.


source

Сподели: