юли 8, 2023

Не се нуждаете от PCIe 5.0 SSD: Ето защо e лоша сделка

PCIe 5.0 твърдотелните дискове (SSD) навлязоха на пазара в средата на най-големия спад на цените на флаш паметта, който някога сме виждали. Въпреки че да сте на върха на технологиите звучи вълнуващо, може би ще искате да пропуснете PCIe 5.0 SSD и да се придържате към PCIe 4.0 и PCIe 3.0 SSD засега. Ето защо.

PCIe 5.0 SSD дисковете са с прекалено високи цени

Ако сте на пазара за ново PCIe SSD или може би дори за нов комплект RAM, имате късмет, защото сме в средата на най-големия спад на цените на пазара на флаш памет, който някога е имало. В момента можете да се сдобиете с качествени PCIe 4.0 SSD дискове на много ниска цена..

PCIe 5.0 SSD дисковете от своя страна са просто абсурдно надценени за това, което предлагат. Ако предлагаха значително по-висока производителност от типичните PCIe 4.0 дискове, техните значително по-високи цени щяха да ни устройват. Те предлагат солидно подобрение, когато става въпрос за скорости на последователно четене и запис. 

Подобренията в реалната им производителност, изразяващи се във възможностите за произволно четене и запис, обаче са в най-добрия случай незначителни.

Да не говорим, че повечето от нас не разполагат с дънна платка, която да поддържа дори един PCIe 5.0 SSD диск, какво остава за няколко PCIe 5.0 диска. Нещо, което се изисква, за да се възползваме от пълния потенциал в реална среда. Тъй като при прехвърляне на файлове между различни дискове, ограничение е скоростта на по-бавното устройство. 

Единствените чипсети с поддръжка на PCIe 5.0 SSD са Z790 и B760 на Intel и B650/B650E и X670/X670E на AMD. 

С други думи, не очаквайте PCIe 5.0 M.2 слот на вашата платка, освен ако не разполагате с процесор от актуално поколение на Intel или AMD – Intel 13-то поколение или AMD Ryzen 7000.

Каква е разликата между производителността в реална среда?

Наличието на един PCIe 5.0 SSD диск като стартово устройство може да е добра идея, мислят си много хора. Ще могат да се възползват от по-бързото зареждане, по-добрата производителност в приложения, които използват скреч дискове, като Adobe Photoshop, по-бързото зареждане на игрите, инсталирани на PCIe 5.0 диска, по-бързото време за инсталиране и т.н., нали? Е, не съвсем.

Макар че последователната производителност на PCIe 5.0 дисковете е много по-висока от тази, която можете да получите от PCIe 4.0 SSD, скокът в производителността при произволно четене и запис е толкова малък, че няма да видите никакво подобрение в реалния живот. 

Производителността при произволно четене и запис или произволни входно/изходни операции в секунда (произволни IOPS) е всичко, което трябва да ви интересува, когато сте на пазара за нов SSD диск.

Тъй като операционната система, игрите и приложенията, инсталирани на диска, и файловете, които манипулирате при редактиране на снимки и видео, не се съхраняват на едно място на SSD.

Всъщност те са разпръснати навсякъде из чиповете памет, намиращи се на SSD-то.

Намирането им е действие, чиято скорост разчита не на последователната, а на случайната производителност.

Ако проверим ревюта на Crucial T700, което е от популярните PCIe 5 модели, ще разберем много. 

В синтетичен тест – ATTO / CrystalDiskMark, T700 отстъпва на SSD с PCIe 4.0. В едно от ревютата на Tom’s Hardware това е Samsung 990 Pro например. Изненадващо, най-бързият SSD диск, когато става въпрос за реална производителност, е PCIe 4.0 модел.

Преминаваме към тест на TechPowerUp с друг PCIe 5.0 SSD диск, Corsair MP700.

Първите три места в тест за произволно четене се заемат от PCIe 4.0 дискове: Kingston NV2, XPG Gammix S70 Blade и MSI Spatium M450.

Когато става въпрос за теста за време за стартиране на Windows 11, PCIe 5.0 SSD Solidigm P44 Pro е на първо място. Следващите осем места са запазени за PCIe 4.0 дискове, като разликата във времето за стартиране между първото и десетото място е само 0.4 секунди.

Никой няма да забележи подобна разлика. 

При тестовете за зареждане на игри отново имаме PCIe 4.0 SSD дискове, които съвпадат или надминават производителността на PCIe 5.0 дисковете.

Качествен PCIe 4.0 SSD диск е всичко, от което се нуждаете

Ако сте на пазара за нов SSD диск, пропуснете изцяло моделите PCIe 5.0. Цената им е завишена, а в същото време те не предлагат и осезаемо подобрение, когато става въпрос за показатели за производителност в реалния живот. Нашата препоръка е да си купите качествен PCIe 4.0 SSD диск. Дори PCIe 3.0 диск ще ви свърши работа, ако търсите устройство за съхранение на информация, а не за зареждане на игри и софтуер.

Трябва да започнете да обмисляте PCIe 5.0 SSD дискове едва след като цената им спадне достатъчно.

Например, когато бъдат средно с ~10% по-скъпи от PCIe 4.0 SSD дискове от висок клас. Докато това не се случи, не си струва да се сдобиете с PCIe 5.0 SSD, освен ако не искате да си вземете такова устройство само защото винаги искате да имате най-добрия и най-бърз хардуер в компютъра си. Ако случаят е такъв, направете го. Но всички останали трябва да се придържат към PCIe 4.0 и PCIe 3.0 дискове, поне засега.


source

Сподели: