май 9, 2024

Не се поддавайте на тази измама с откраднат iPhone

Не, крадецът няма достъп до личната информация на вашия iPhone.

И така, вашият iPhone е откраднат. Очевидно е, че сте разстроени, но трябва да продължите напред, така че подайте застрахователен иск и си вземете нов телефон. Само че след известно време започвате да получавате тревожни съобщения от непознат, който твърди, че е купил откраднатия ви iPhone и вече има достъп до всичко, което сте записали в него. Твърди, че разполага с вашите съобщения, запаметени кредитни карти, пароли, дори и вашата SIM карта, така че прихваща всичките ви телефонни разговори.

Този непознат обаче не иска нищо от вас. Не, той е просто добър самарянин, който ви предупреждава, че този iPhone с цялата ви лична информация е на път да бъде продаден на черния пазар и че разумният ход би бил да го премахнете от вашия Apple ID. След това можете да изтриете телефона от тази платформа и да не се страхувате, че данните ви ще попаднат в чужди ръце. Измамниците могат дори да включат инструкции как да премахнете телефона от профила си, в случай че не сте сигурни как става това.

Ако някога се окажете в такава ситуация, в никакъв случай не правете това. Този човек не се грижи за вас и личните ви данни не са в опасност: Това е измама. Всъщност причината, поради която той отчаяно иска да премахнете своя iPhone от Find My, е, че функцията за сигурност на Apple работи твърде добре. Ето какво всъщност се случва.

Как измамниците използват Find My срещу самите вас

Когато настроите функцията Find My в iPhone, тя не само ви позволява да намерите телефона си в случай на загуба. Тази функция също така автоматично активира функцията за сигурност, известна като Activation Lock. Именно тя свързва вашия iPhone с потребителското име и паролата ви за Apple ID. Функцията Activation Lock не може да бъде отменена чрез възстановяване на фабричните настройки. Дори ако крадците тотално изтрият вашия iPhone, те няма да могат да го настроят, без първо да въведат вашите идентификационни данни за Apple ID.

Това е една от най-ефективните функции за сигурност на Apple. Тя гарантира, че откраднатият iPhone не струва дори колкото едно модно електронно тефтерче. Крадците не могат да проникнат във вашия iPhone нито без паролата, нито без вашите идентификационни данни за Apple ID. Ето защо те трябва някак да премахнат вашия iPhone от Find My. Това е единственият начин за декативиране на заключването за активиране. След като го направите, те могат свободно да възстановят фабричните настройки на телефона и да го настроят с нов свой собствен акаунт.

Докато държите този iPhone свързан с вашия Apple ID, никой не може да проникне в него. Не слушайте агресивните измамници, които лъжат, че имат достъп до личната ви информация. Вероятно единствената причина, поради която имат достъп до телефонния ви номер, е, че сте активирали режима „Изгубен“ и евентуално сте показали телефонния си номер на екрана като начин някой да се свърже с вас, ако намери вашия iPhone.

Заключеният iPhone не е напълно защитен

Не бива да се създава впечатлението, че iPhone с Activation Lock е непробиваем. Той е перфектен срещу крадци, които случайно открадват вашия iPhone, но не всички крадци са случайни. Някои са умни и изчакват да въведете паролата си, преди да отмъкнат вашия iPhone. Ако знаят паролата ви, те не само могат да отключат iPhone, но и да нулират данните ви за Apple ID, като ви блокират от собствения ви Apple акаунт.

Ето защо в допълнение към функцията Activation Lock трябва да настроите и функцията Stolen Device Protection (Защита на откраднато устройство) на вашия iPhone. С нея iOS изисква Face ID или Touch ID сканиране при достъп до паролите и ключовете за достъп. Ако това сканиране не мине, за определени функции iOS поставя едночасово забавяне на всякакви големи промени, когато използвате iPhone на „непознато място“. След изтичането на това време ще трябва да се удостоверите отново. Накратко, функцията Stolen Device Protection (Защита на откраднато устройство) предпазва вашия iPhone от крадци, които знаят паролата ви, а Activation Lock (Заключване на активирането) предпазва от принудително изтриване.

Вижте, запазването на откраднатия iPhone в режим Activation Lock не гарантира, че ще си го върнете. Всъщност, ако този iPhone е бил изнесен в друга държава, вероятно никога повече няма да го видите. Но защо да позволявате на крадците да се измъкнат? Дръжте този iPhone на Find My и ги оставете да гледат скъпата си, безполезна награда.

Да напомним, че смартфоните iPhone и таблетите iPad се продават в целия свят. Въпреки това някои функции на iOS, които са налични в някои региони, са недостъпни в други. В някои случаи тези ограничения се дължат на местните закони. Така например FaceTime е забранен в ОАЕ. Наскоро стана известно, че Apple тества нова, по-усъвършенствана система за ограничения в iOS 16, базирана на местоположението на потребителя.

Новата система, с вътрешно наименование countryd, бе тайно добавена в iOS 16.2, но все още никъде не е използвана. Тя по-точно определя местоположението на потребителя въз основа на събирането на GPS данните, кода на страната, който устройството получава от Wi-Fi рутерите, и информацията, събирана от SIM картата. Имайки предвид тези данни, за потребителя става по-трудно да заобиколи ограниченията на iOS, като същевременно за самото устройство става по-лесно да ги игнорира, ако собственикът на смартфона пътува в друга държава, където тези ограничения не са въведени

source

Сподели: