юни 14, 2023

Нидерландия забранява на китайските студенти да посещават университетските курсове за разработване на чипове

Нидерландското правителство подготвя законопроект, който ще затвори достъпа на студентите от Китай до университетските програми по някои „чувствителни“ технологии, съобщава Bloomberg.

Във формулировката на документа вероятно няма да се споменава конкретно Китай, но основната му цел е да гарантира, че студентите от тази азиатска страна няма да получат достъп до чувствителни материали, свързани с отбраната и полупроводниците, по време на своето обучение.

Това е поредният удар във войната на чиповете в страната – по-рано тази година холандското правителство се съгласи да се присъедини към усилията на САЩ за допълнително ограничаване на износа на полупроводници за Китай и започна да разследва поглъщането на местния производител на чипове Nowi от китайската компания Nexperia.

Нидерландското министерство на образованието потвърди, че работи по мерки за въвеждане на задължителна проверка на студентите в някои „чувствителни“ области, като отбеляза, че „всички мерки ще бъдат неутрални и няма да бъдат насочени към конкретна държава“.

Неотдавнашен доклад на нидерландското разузнаване показа, че Китай „представлява най-голямата заплаха“ за икономическата сигурност на страната, както и че подчинява местните високотехнологични компании и институции чрез „корпоративни поглъщания, академично сътрудничество, както и незаконен (цифров) шпионаж, тайни инвестиции и незаконен износ“.

Да напомним, че Нидерландия е водещият световен производители на оборудване и технологии, необходими за производството на съвременните полупроводници.


source

Сподели: