юли 10, 2023

Нидерландия представи съвсем нова технология за унищожаване на насекомите вредители в оранжериите

Инженери от университета Вагенинген (Нидерландия) са създали едноименната с името на компанията система PATS за борба с насекомите в оранжериите. Вредителите се откриват с помощта на инфрачервени камери и се унищожават от миниатюрни дронове.

Системата PATS се състои от компонентите PATS-C и PATS-X. Компонентът PATS-C включва набор от инфрачервени камери, свързани с интернет, които са инсталирани в цялата оранжерия. Изображенията от камерите се обработват от алгоритъм с изкуствен интелект, който открива насекомите, които са преминали през въздушното пространство над растенията. След това, въз основа на размера на насекомото и честотата на ударите на крилата, той идентифицира обекта. Ако това е полезен вид, например пчела, системата не реагира на него. В противен случай се задейства PATS-X.

PATS-X е един или повече миниатюрни дронове, които се позиционират върху подложка с безжично зареждане. Когато PATS-C открие вредител, той активира дрона и го изпраща на мястото на вредителя – машината просто го блъска с витлата си и се връща на „летището“. Базовата версия на PATS-C вече се използва в 250 обекта в Европа – досега тя просто предупреждаваше клиентите за появата на насекоми. PATS-X е в процес на тестване и доставките се очакват по-късно тази година.

Оказва се, че когато летят, двигателите на дроновете излъчват ултразвук в същия диапазон като прилепите. Поради тази причина някои вредители се опитват да избегнат PATS-X. От една страна, авторите на проекта решават да вземат това предвид при разработването на навигационния алгоритъм. От друга страна, възниква идеята за инсталиране на високоговорители в оранжериите, които да възпроизвеждат тези звуци и да възпират насекомите.


source

Сподели: