април 30, 2024

Нима Qualcomm е направила 12-ядрен ARM процесор, който консумира повече от 16-ядрения Core Ultra? Разкриха се ограниченията за мощността на Snapdragon X Elite

Какво стана с рекламираната висока енергийна ефективност?

Наскоро се появи информация, че Qualcomm е завишила резултатите от своите вътрешни тестове на своя най-нов ARM процесор Snapdragon X Elite. По принцип всички компании при вътрешните тестове на своите чипове подбират най-оптималните условия за тестване. Но сега се появи нещо друго.

Компанията никога не е твърдяла, че Snapdragon X Elite ще консумира много малко енергия, но ни беше казано за две основни граници на мощността: 28 W и 80 W. Това е голяма разлика, но като цяло от известно време наблюдаваме нещо подобно сред x86-базираните мобилни процесори. Новите данни обаче показват, че действителната консумация на енергия на Snapdragon X Elite може да достигне почти 100 W, и то само в процесорния модул!

Според изданието Android Authority лимитът на мощността само за процесорната част на Snapdragon X Elite X1E-84-100 е 98,5 W. По-точно това е максимумът за 95% от всички платформи, които ще излязат на пазара. Странното е, че производителите на лаптопи могат да персонализират платформите по такъв начин, че да използват по-малко енергия. Изобщо не става дума за 28 вата. И това не се отнася дори за модела младшия Plus, чиято консумация възлиза на 42,52 W.

За сравнение, процесорната част на Apple M3 Pro консумира около 42 W, M2 Pro има консумация от около 55 W, а Core Ultra 7 155H консумира около 80 W. Това са максималните стойности и то само за процесорната част.

Това означава, че не може да се каже, че новите продукти на Qualcomm са напълно извън пазара, но те направо губят сравнението с платформите на Apple, а сравнението с процесорите на Intel не е в полза на Snapdragon.

Да добавим, че това е информация на Android Authority, която тепърва предстои да бъде проверена. Очаква се и реакцията на Qualcomm.

source

Сподели: