October 19, 2023

Новите санкции на САЩ към Китай понижиха цените на акциите на NVIDIA и други производители на чипове

Акциите на NVIDIA и няколко други производители на чипове с изкуствен интелект паднаха вчера заради новите ограничения за износ от САЩ към Китай. Те забраняват продажбата в Китай и няколко други държави на ИИ-ускорители H800 и A800 на NVIDIA, които са разработени специално, за да заобиколят предишната забрана за износ на чипове за изкуствен интелект. Въпреки, че NVIDIA не очаква незабавен спад на приходите, компанията очаква продажбите да намалеят, а финансовите резултати да се влошат в дългосрочен план.

Спомнете си, че преди година американските разпоредби за контрол на износа формулираха изисквания за производителността на компютърните ускорители, доставяни в Китай по отношение на скоростта на трансфер на данни и NVIDIA бързо започна да доставя в Китай специални версии на ускорителите, наречени A800 вместо забранения A100, към които по-късно се присъединиха ускорителите H800, производни на H100. Според Ройтерс, новата версия на разпоредбите за експортен контрол ще забрани доставките на ускорители с нива на производителност H800 за Китай.

Акциите на производителите на чипове нараснаха миналата година поради силното търсене на продукти и услуги с изкуствен интелект и особено на NVIDIA, която дори подмина границата от 1 трилион долара, като към този момент пазарната ѝ оценка е 1,09 трилиона долара.

Новите ограничения върху износа на ИИ-чипове за Китай обаче са много по-строги от тези, наложени от администрацията на Байдън през миналата година. Всичко това се отрази на цените на акциите. Акциите на NVIDIA спаднаха с около 6%, а тези на Broadcom – с около 3,5%. Акциите на Marvell и Intel спаднаха съответно с 3,3% и 3,5%.

„Актуализациите на санкциите са специално разработени за контрол на достъпа до изчислителни мощи, което значително ще забави развитието на моделите с изкуствен интелект от следващо поколение в Китай, които биха могли да бъдат използвани по начини, застрашаващи САЩ и нашите съюзници, особено защото биха могли да бъдат използвани за военни цели.“

заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо в конферентен разговор с репортери

Ще бъде засилен и контролът върху доставките на оборудване за производство на чипове за Китай. В Холандия се намира седалището на водещия световен производител на литографски скенери, които са необходими при производството на чипове – компанията ASML. Нидерландските власти забраниха доставката на съвременни скенери, предназначени за работа с EUV литография за Китай през 2019 година. Досега се смяташе, че сега забраната ще обхване и редица по-малко усъвършенствани DUV скенери. От компанията заявиха, че новите санкции ще се отразят негативно на продажбите в средносрочен и дългосрочен план. Новите правила „вероятно ще засегнат регионалните продажби на нейното оборудване в средносрочен и дългосрочен план“. Въпреки това ASML очаква, че те ще се прилагат за ограничен брой китайски фабрики за производство на съвременни полупроводници.


source

Сподели: