май 16, 2024

Новият суперкомпютър Aurora е едва на второ място в класацията Top500

Суперкомпютърът Aurora, работещ с процесори на Intel, не успя да изпревари суперкомпютъра Frontier, работещ с чипове на AMD, в най-новата класация Top500 на най-бързите суперкомпютри в света: той зае второ място. Въпреки това Aurora оглави класацията в теста HPL-MxP, предназначен за оценка на производителността в областта на изкуствения интелект, като достигна 10,6 AI Eflops и стана най-бързият AI суперкомпютър в света.

Aurora се състои от 10 624 клъстера, включващи 21 248 централни процесора и 63 744 графични процесора. Националната лаборатория Аргон (ANL), където е инсталиран този суперкомпютър, отново не успя да премине пълния тест Linpack за класиране в Top500. При 87% работещи компоненти на Aurora (9 234 активни клъстера от 10 624) системата постигна производителност от 1 012 Ефлопа, което ѝ отреди второ място. Преди шест месеца Aurora вече заемаше второ място с 585,34 Ефлопс, работеща на половината от изчислителните си единици.

Очаква се при пълна мощност Aurora да постигне по-добри резултати от Frontier в теста Linpack, но системата ще се нуждае от допълнителна настройка. В момента Frontier, с 1 206 ефлопа, е с 19% по-бърз от Aurora. Според изданието Tom’s Hardware дори с всички изчислителни единици Aurora няма да може да победи Frontier.

Intel твърди, че теоретичната максимална производителност на Aurora е 2 Eflops (Rpeak), но производителността на суперкомпютъра се измерва чрез устойчивата производителност (Rmax). Frontier осигурява 70% от пиковата си производителност като устойчива производителност в Linpack, докато Aurora има 51%. Очаква се ситуацията да се подобри след предстоящото усъвършенстване.

source

Сподели: