юни 15, 2023

Нов сензор в реално време следи за развалянето на храната и изпраща информацията на смартфона

Всяка година около една трета от всички произведени в света храни се изхвърлят. Това са около 1,4 милиарда тона храна. Не само че това струва скъпо на световната икономика в парично изражение, но и до 10% от парниковите газове идват от храната, която е произведена, но не е консумирана. А и е съвсем лесно натравянето с развалена храна. Изследователи са представиха миниатюрен сензор, който следи за свежестта на храните – месо, пилешко и риба – в реално време и изпраща данните към смартфон.

Когато богатите на протеини храни, като месо, пилешко и риба, започнат да се развалят, те произвеждат биогенни амини – органични съединения, които са показател за качеството на храната и са потенциално токсични за хората. За измерване нивата на тези съединения са необходими скъпи, непреносими уреди, които се обслужват от обучен персонал.

Сега изследователи от университета Koç в Турция са разработили миниатюрен сензор, който следи свежестта на храната безжично и без батерия в реално време и изпраща резултатите към мобилен телефон.

Сензорът е изработен от лесен за синтезиране полимер, ламиниран върху електроди, които използват капацитивен сензор за откриване на биогенни амини, образувани в протеиновите продукти. Устройството тежи около 2 грама и е с размери 2 см². Сензорът използва NFC технологията плюс специализиран чип, който се свързва със смартфон и прехвърля измерванията безжично чрез малка антена. Чипът получава захранване, когато смартфонът с поддръжка на NFC се намира в близост до сензора.

Изследователите са тествали сензора на пакетирани пилешки гърди и пържоли с ребра. Месните проби са били съхранявани при различни условия: във фризер, в хладилник и при стайна температура. В рамките на три дни показанията на сензора, който следи пробите при стайна температура, са се увеличили, което показва освобождаване на биогенни амини от месото при развалянето му. Пробите, съхранявани при стайна температура, предизвикват 700-процентна промяна в реакцията на сензора в сравнение с пробите от фризера. Това, според изследователите, показва, че устройството е било много ефективно при откриването на развалянето.


source

Сподели: