април 26, 2024

Нов чип защитава данните на потребителите и ускорява работата на смартфоните

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) и лабораторията за изкуствен интелект MIT-IBM Watson са разработили нов тип ускорител за машинно обучение за смартфони. Той осигурява значително по-добра защита срещу кибератаки. Технологията защитава важните данни, свързани със здравето и финансите. Той съвсем малко увеличава консумацията на енергия на устройството. Скоростта и точността на изчисленията остават същите.

Безопасността на данните в приложенията, базирани на изкуствен интелект, отдавна е проблем за разработчиците. Причината е, че хакерите извличат информация от невронните мрежи, използвайки обходни пътища. Новият чип е в състояние да се противопостави на два от най-често срещаните видове атаки. Като същевременно запазва високата ефективност на моделите на ИИ. Според Майтрея Ашок, докторант в катедрата по електротехника и компютърни науки в Масачузетския технологичен институт, оптимизираният ускорител има минимално въздействие върху скоростта на устройството и не намалява точността на изчисленията.

Тази разработка осигурява защита срещу заплахи, като например атаки за подмяна на имената (spoofing). Както и от атаки по компютърната шина (bus probing). В първия случай данните се разделят на произволни части, което прави невъзможно за нападателя да получи цялата информация от устройството на жертвата. Във втория случай данните, съхранявани извън чипа, се криптират и декриптират само при необходимост.

Ключът за декриптиране се генерира директно в чипа, като се използва физически неклонируема функция въз основа на случайни промени, които настъпват по време на процеса на производство на чипа. Проведени са многобройни тестове, при които никой не успя да възстанови каквато и да е информация или да извлече данни въпреки милионите опити. Това потвърди високата сигурност на новия ускорител.

Този подход не само подобрява сигурността на устройствата, но и открива нови възможности за мощни ИИ приложения. Малкото увеличение на разходите и намаляването на енергийната ефективност на устройството се компенсира от значителното повишаване на сигурността на данните.

source

Сподели: